POMOZIMO DA MALI VASA POVRATI VID: Vasiliju Milunoviću (5) potrebna pomoć kako bi se operisao u Rusiji

Š. Marović

15. 05. 2021. u 08:51

ŠESTOGODIŠNjI Vasilije Milunović iz Beograda od rođenja se bori sa Vestovim sindromom i ostalim oblicima retardacije mozga, koji ga sprečavaju u tome da bude kao ostala deca.

ПОМОЗИМО ДА МАЛИ ВАСА ПОВРАТИ ВИД: Василију Милуновићу (5) потребна помоћ како би се оперисао у Русији

Dejan, Strahinja i Vasilije Milunović / Foto D. Milovanović

Roditelji ovog dečaka svakodnevno se trude da mu obezbede lečenje u našoj zemlji, a pošto Vasilije ima problem sa vidom, za 22. maj je zakazana operacija u ruskom gradu Ufa.

Garancije da će ovaj hrabri mališan progledati posle intervencije ruskih lekara su velike, a za operaciju je potrebno izdvojiti oko 25.000 evra.

- Vasilije od rođenja ima ovaj oblik cerebralne paralize, od početka se borimo za njegovo zdravlje - za "Novosti" priča otac Dejan. - Prevremeno je rođen, sa svega 1.400 grama. Svake sedmice Vasilija vodimo na fizikalnu terapiju, koja mu je dosta pomogla, ali košta 150.000 dinara mesečno. Veliki novac izdvajamo za to i tri vrste lekova, koje pije zbog epilepsije. U našoj zemlji, tačnije u Novom Sadu, radili smo i tretman matičnim ćelijama, a napredak je vidljiv.

Uprkos svim problemima kroz koje prolazi, Vasilije je veseo i nemiran dečak i skoro uvek ima osmeh na licu, što sve koji ga pogledaju potpuno razoružava. Svoju mamu Draganu, oca Dejana i starijeg brata Strahinju najviše obraduje kada vide mali, ali ipak napredak u njegovom psihičkom i u fizičkom stanju.

- On nas gotovo u potpunosti razume. Stalno se smeje, slušamo muziku zajedno, igramo se, a iz šale ga zovemo "noćna ptica", jer je tada vrlo aktivan. Sve nas pomazi uveče pred spavanje, veliki je borac - priča Dragana Milunović. - Pre podne oko tri sata radimo propisane vežbe, a na poboljšanju govora po ceo dan. Ipak, još ne može sam da sedi, da drži glavicu, da govori ili hoda, a verujemo da bi se najradije igrao i trčao kao svaki njegov vršnjak.

Stariji brat Strahinja većinu svog vremena provede sa Vasom, hrani ga, igraju se zajedno, po ceo dan mu priča i zasmejava ga. Sve da bi Vasilije jednog dana mogao da normalno funkcioniše i druži se sa svojim vršnjacima.

HUMANITARNI BAZAR

HUMANITARNO udruženje "Biserno srce" i Aleksandra Vidanović danas i sutra od 11 do 17 sati organizuju bazar pomoći Vasiliju i Dragani Đolović. Ova dobrotvorna akcija održaće se na Mirijevskom šetalištu.

SVAKA UPLATA DOBRODOŠLA

SVI koji žele da pomognu Vasiliju Milunoviću da mu se posle operacije očiju u Rusiji povrati vid, mogu pomoći uplatom na dinarski žiro račun Rajfajzen banke 265-0000005159320-46.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!