NOVI KVADRATI U NASELJU CERAK: Građanima dostupan uvid Plana detaljne regulacije područja na Čukarici

G. N.

13. 05. 2021. u 06:47

SEKRETARIJAT za urbanizam i građevinske poslove stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije komercijalne zone između Jablaničke ulice, Vinogradskog venca i kompleksa dečje zaštite na Čukarici.

НОВИ КВАДРАТИ У НАСЕЉУ ЦЕРАК: Грађанима доступан увид  Плана детаљне регулације подручја на Чукарици

Foto P. Mitić

Prostor se nalazi u okviru prostorne kulturno-istorijske celine naselje Cerak Vinogradi.

Prema pomenutom planu, površine će, između istalog biti namenjene za park, ustanovu kulture i sportsko-rekreativni kompleks. Takođe, ovde će biti mesta i za projekte stanogradnje koje pokreću Grad Beograd ili Republika Srbija.

Za područje obuhvaćemo planom svojevremeno su, arhitekte naselja Cerak Vinogradi Darko i Milenija Marušić uradili prostorno-programsku analizu, koju je 2017. godine sagledala odgovarajuća komisija. Kako piše u Planu detaljne regulacije, zaključeno je da analizu projektanata u najvećoj mogućoj meri treba implementirati u Nacrt plana.

NAGRADE ZA PROJEKAT

PROJEKAT naselja smatra se jedinstvenim graditeljskim poduhvatom u Beogradu i svrstava se u značajna posleratna arhitektonsko urbanistička ostvarenja Srbije za koje su autori 1981. godine dobili Oktobarsku nagradu grada Beograda. Autori Darko i Milenija Marušić nagrađeni su velikom nagradom Saveza arhitekata Srbije za životno delo 1993. godine.

I Zavod za zaštitu spomenika kulture, pod čijim je okriljem naselje Cerak, dao je saglasnost da pomenuta analiza bude ugrađena u plansko rešenje i saglasan je sa izmenama u smislu urbanističkih parametara i namene prostora. Kako stoji u tekstu PDR, zabranjena je izmena terena, osim u slučaju kada je to neophodno radi uklapanja u postojeći kontekst ili prilagođavanja načinu kretanja osoba sa invaliditetom i osoba sa posebnim potrebama.

Dozvoljeno je primereno hortikulturalno uređenje i održavanje zelenih površina u skladu sa mikro ambijentom.

O PRIMEDBAMA 6. JULA

JAVNI uvid traje do 10. juna u zgradi Gradske uprave, svakog radnog od 9 do 18 sati. Sugrađani će imati priliku da prisustvuju javnoj sednici 6. jula u 13 sati, na kojoj će moći da obrazlože primedbe pred Komisijom za planove Skupštine grada Beograda, koje su prethodno podneli u pisanom obliku Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove.

- Sve intervencije u okviru prostorne kulturno-istorijske celine su moguće uz maksimalno poštovanje već stvorenog konteksta prostorne organizacije - navodi se u planu. - Za sve radove u prostoru neophodno je pribaviti uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite, koje izdaje Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Podsetimo, naselje Cerak Vinogradi pre dve godine proglašeno je za kulturno dobro i postalo je deo stalne postavke Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, kao arhitektonski poduhvat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma