POSTAJE MUZEJ ŽARKOVA I ČUKARICE: Nekadašnja OŠ "LJuba Nenadović" biće kulturna ustanova, u objektu iz 19. veka organizovaće se izložbe

B. Borisavljević

09. 05. 2021. u 08:51

STARA zgrada OŠ "Ljuba Nenadović", u Ulici Ace Joksimovića u Žarkovu, postaće muzej, otkriva za "Novosti" Srđan Kolarić, predsednik Opštine Čukarica. Majstori su se već uselili u oronolo zdanje iz 19. veka, koje je zapušteno već poslednjih nekoliko decenija. Do kraja godine, žitelji ove opštine će dobiti kompletno sređenu kulturnu ustanovu.

ПОСТАЈЕ МУЗЕЈ ЖАРКОВА И ЧУКАРИЦЕ: Некадашња ОШ Љуба Ненадовић биће културна установа, у објекту из 19. века организоваће се изложбе

Zdanje staro 181 godinu / Foto M. Anđela

Prema rečima Kolarića, zgrada je izgrađena 1840. godine i nalazi se pod okriljem Zavoda za zaštitu spomenika, koji je dao saglasnost za radove. Opština je postigla dogovor sa Gradom, koji će biti uključen u rekonstrukciju objekta. Takođe, sređivanju spomenika kulture priključili su se i pojedini privrednici sa Čukarice.

- Pošto je Žarkovo bilo srez, pre nastanka Čukarice, ustanova će se zvati Muzej Žarkova i Čukarice - kaže Kolarić. - Pored stalnih postavki, vezanih za istoriju ovog dela grada, biće organizovane tematske i književne večeri, razne izložbe. U sklopu zgrade je i dvorište u čije sređivanje će biti uključeni privrednici sa naše opštine, koji žele da pomognu da se ovaj kulturno i istorijski značajan objekat sredi.

Škola je izgrađena kao upravna zgrada žarkovačke opštine, ali su se u nju uselili đaci. U letopisima piše da je, navodno je kmet Miloš Životić, slučajno otkrio da njegov sluga Stojan Čola, zna da čita. Tako su deca dobila učitelja i selo se složilo da se započne gradnja škole. U "dnevniku" je bilo 20 učenika, među kojima je bila i jedna devojčica - Stanica, što je u to doba bilo veoma retko. U školi nije bilo ni klupa, ni stolica već su svi sedeli na podu na asurama i učili da čitaju, pišu i računaju.

Zgrada stare škole se od 8. maja 1965. godine nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. Poslednja generacija učenika je izašla iz klupa krajem šezdesetih godina prošlog veka. Sa razvojem Žarkova i sve više dece, stara škola je postala premala. Na inicijativu tadašnjeg učitelja Aleksija Đurića, davne 1914, godine, u istoj ulici na broju 25, otvorena je nova zgrada škole.

Projektovao je Stevan B. Savković bez ikakve naknade za svoj rad, smatrajući to svojim dugom mestu u kome se rodio i u kome je stekao prvu pismenost. Ova zgrada sa zvonikom u centru je, do kraja Drugog svetskog rata, bila jedna od najmodernijih i najlepših zgrada u okolini Beograda. Zbog istorijsko-arhitektonskog značaja, stavljena pod zaštitu države kao spomenik kulture. Današnja škola "Ljuba Nenadović" podignuta je 1953. godine, a dograđivana od 1966. do 1969. godine.

REDAK PRIMER SEOSKE OSMOLETKE

Zgrada se ne izdvaja posebno po svom izgledu. Izgrađena je od tvrdog materijala, jednostavnog oblika, sa dve učionice i manjim pomoćnim prostorijama. Ispod jednog dela se nalaze i prizemlje i podrum. Krov je klasične konstrukcije, podeljen na četiri vode i pokriven biber-crepom.

Arhitektonska vrednost zgrade nije posebno velika, ali predstavlja redak primerak sačuvanih seoskih škola iz 19. veka i prikazuje razvoj seoskog školstva i uslove pod kojima je obavljana osnovna nastava na širem gradskom području.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)