NAKNADU ZA PLAC ČEKA ČAK POLA VEKA: Na delu zemlje Milovana Damjanovića iz Rušnja izgrađena stambena zgrada

G. NOVAKOVIĆ

08. 05. 2021. u 18:15

DA je pravda jedno, a pravo drugo, odslikava pet decenija duga borba Milovana Damjanovića (77) da naplati korišćenje svog placa u Ulici oslobođenja u Rušnju od Opštine Čukarica.

НАКНАДУ ЗА ПЛАЦ  ЧЕКА ЧАК  ПОЛА ВЕКА: На делу земље Милована Дамјановића из Рушња изграђена стамбена зграда

Foto Arhiva

Spor je izgubio ove godine, ali on ne odustaje, pogotovo sada kada je situacija postala kritična. Kanalizacija se zapušila na delu njegovog okupiranog zemljišta, a on ne dozvoljava ulaz radnicima na posed. Kako kaže, ili će nadležni otkupiti zemlju ili - ne pušta nikog na svoj plac.

Još 1970. godine Opština je zakupila jedan deo zemljišta za izgradnju objekta namenjenog raseljenima iz nehigijenskog naselja. Zgrada je podignuta, a Milovan Damjanović sporazumno je dozvolio da jedan deo građevine uđe na njegov plac. Kako kaže, sklopljen je kupoprodajni ugovor, koji do danas nije ispoštovan.

- Na mojoj zemlji priključene su voda i kanalizacija, napravljena je staza oko objekta i posađeno je drveće, što se ne priznaje kao zauzeće placa. Tu je i temelj dizalice, koja je posluživala izgradnju još tri objekta oko tog temelja - priča Damjanović.

SMETLIŠTE

OŠTAR je ovaj Čukaričanin i prema svojim komšijama, koje su napravile smetlište oko zgrade. Pojedini, tvrdi Milovan, đubre bacaju sa prozora svojih domova. To smeće je takođe ušlo u deo njegovog imanja, koje, kako kaže, ne planira da očisti - iz revolta i očaja.

Prema rečima našeg sagovornika, mnogo je truda uložio ne bi li se dogovorio sa Opštinom. Slao je dopise predsednicima nebrojeno puta, bar kroz kiriju da mu se isplati dug. Pre tri godine je presavio tabak i tužio Čukaricu. Sada se zapušila kanalizacija, a Milovanu preostaje samo ucenjivanje.

- Ne dam nikome da pređe preko parcele zbog intervencije - odlučan je Milovan. - Svestan sam da ugrožavam time i sebe i druge, ali istrpeću. Sa mnom sada mogu samo da se pogađaju o ceni zemlje. Tražim pomoć pre nego što napravim neki belaj.

Foto Arhiva

O ovom slučaju raspitali smo se i u Gradskom prvobranilaštvu. Ono je vodilo parnični postupak, koji se pravosnažno okončao u korist GO Čukarica ove godine. Kako su nam potvrdili, Milovan Damjanović podneo je tužbu krajem aprila 2018, radi isplate naknade za faktički zauzet deo parcele.

- Tužbeni zahtev je odbijen, jer je u postupku koji se vodio pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu, nesporno, na osnovu nalaza i mišljenja sudskog veštaka, utvrđeno da GO Čukarica nije faktički zauzela deo tužiočeve parcele. Opština nije izgradila vodovodnu i kanalizacionu mrežu i šahte, niti je u njenoj nadležnosti održavanje istih, pa samim tim nije pasivno legitimisana kao krajnji korisnik za isplatu naknade po tom osnovu - rekli su nam u Prvobranilaštvu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)