UMESTO VILE NOVOGRADNJA: Društvo za ulepšavanje Vračara o objektu u Internacionalnih brigada

Š. Marović

28. 04. 2021. u 08:51

UMESTO stare vile u Ulici internacionalnih brigada 47 na Vračaru investitor planira da izgradi stambeni objekat rušeći postojeći, apeluje Društvo za ulepšavanje Vračara i skreće pažnju da će urbanistički projekat za izgradnju trospratnice biti na javnom uvidu od 10. do 18. maja u zgradi Gradske uprave.

УМЕСТО ВИЛЕ  НОВОГРАДЊА: Друштво за улепшавање Врачара о објекту у Интернационалних бригада

Foto Z. Jovanović

Ovaj objekat pripada celini "Kotež-Neimar" koja je bila upisana u Evidenciju nepokretnosti pod takozvanom prethodnom zaštitom, ali do kraja decembra 2020. godine, saznaju "Novosti" u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda.

Izrada Predloga odluke o utvrđivanju "Kotež-Neimara" za prostorno kulturno-istorijsku celinu je u toku, a Skupština grada Beograda trebalo bi da najkasnije u junu da usvoji plan zaštite Neimarske padine.

Baš u ovom međuvremenu, kako za naš list kaže predsednik Društva za zaštitu Vračara Aleksandar Arsenijević, dobro očuvani objekat koji krasi Neimarsku padinu zameniće zgrada koja "pritom premašuje dozvoljene visinske gabarite za ovaj deo prestonice".

PROŠIRENjE Budući izgled zgrade, Foto Fejsbuk, Društvo za ulepšavanje Vračara

- Možemo očekivati još ovakvih nasrtaja u naredna dva meseca. U konkretnom slučaju, na mestu prelepe jednospratne vile planirana je izgradnja trospratnice sa četvrtim, povučenim spratom. Insistiramo da se pod hitno obustavi usvajanje ovog projekta i da se zaustavi svako dalje rušenje na području Neimara, do usvajanja Plana zaštite Neimarske padine - kaže Arsenijević.

PADINA OD 2014. GODINE

CELINA na kojoj investitor planira da sruši staru predratnu zgradu i sazida novi objekat prvi put je pod nazivom "Kotež-Neimar" evidentirana 2014. godine, a pod istim imenom u postojećim granicama i 2017. godine.

Ovaj deo grada predstavlja kulturno dobro koje uživa status prethodne zaštite.

Zahtev za usvajanje ovog urbanističkog projekta podnelo je privredno društvo, sadašnji vlasnik predratne vile u istorijskom jezgru Vračara. Međutim, arhitekta Marko Naumović, predstavnik Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, za "Novosti", kaže da će se na sve pravne načine pokušati zaustavljanje rušenja vile u Internacionalnih brigada.

- U ovom delu Vračara po planu je dozvoljena gradnja prizemlja, dva sprata i eventualno uvučenog sprata, a planirani objekat svakako premašuje te gabarite - tvrdi Naumović.

- Koristi se situacija dok se Neimarska padina ponovo ne stavi pod zaštitu za razne intervencije. Ovakav pristup može da pokrene novi ciklus izgradnje.

Elaborat zaštite Neimarske padine predat je Republičkom zavodu za zaštitu spomenika, koji su evidentirali ovo područje kao ono sa značajnim graditeljskim nasleđem. Vila u starom jezgru Vračara izgrađena je 1930. godine za inženjera Miloša K. Antića, koju je on projektovao za svoju porodicu u duhu akademizma.

- Zgrada je 1932. godine dozidana prema projektu arhitekte Đ.M. Đorđevića - za "Novosti" kažu u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!