ŠANGAJSKOM JURE KAO NA TRKAMA: Ugrožena bezbednost saobraćaja u Batajnici, za nedelju dana tri udesa

S. B. MILOŠEVIĆ

13. 04. 2021. u 14:01

ŠANGAJSKA ulica u Batajnici postala je nova crna tačka kada je bezbednost saobraćaja u pitanju.

ШАНГАЈСКОМ ЈУРЕ КАО НА ТРКАМА: Угрожена безбедност саобраћаја у Батајници, за недељу дана три удеса

Foto Privatna arhiva

Prošle sedmice na deonici dugoj oko dva kilometra dogodile su se čak tri saobraćajne nezgode, a jedna je bila sa smrtnim ishodom. Uzrok, neprilagođena brzina.

Težak udes dogodio se u četvrtak oko 17.40, kada su se direktno sudarili "golf" i "alfa romeo". Šest osoba je tada povređeno, među njima i dečak (12). U "golfu" su bila trojica mladića, a jedan je bio u vidno alkoholisanom stanju. Vozač, koji je bio i najteže povređen, kasnije je preminuo u Urgentnom centru. U drugom vozilu bili su otac, majka i sin, a vozač je uspeo da skrene kako bi izbegao direktan čeoni sudar.

Dan kasnije, u kanalu pored puta našlo se vozilo Hitne pomoći. Srećom, povređenih nije bilo. U petak veče, dogodila se još jedna saobraćajka. S puta je sletelo vozilo pančevačkih tablica.

Dobar kolovoz i pravac lako "povuku" vozače, pa voze brže od dozvoljenih 50 kilometara na čas, kažu meštani. Noću, mladi ovu deonicu koriste za trke, što je dodatni bezbednosni rizik.

- Sada spajaju Belegišku i 40. novu sa intermodularnim terminalom kako bi se napravila obilaznica preko pruge do centra Batajnice. Tek tada će Šangajska, kada se to završi, biti opterećena - kažu žitelji ovog dela Batajnice.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Krsto Lipovac, podseća da najveći broj nezgoda ima više uticajnih faktora i da je u najvećem broju slučajeva čovek najvažniji za nastanak nezgoda. Ipak, napominje da se deo uticajnih faktora odnosi na vozilo, put i okruženje.

- Nezavisna ocena puta posle nesreće trebalo bi da proceni postoje li šanse da se put unapredi, kako bi se rizici smanjili u budućnosti. Ali ne samo tu, već i na drugim sličnim lokacijama. Sa druge strane, ove nezavisne ocene unapređuju naša znanja i razumevanje problema bezbednosti saobraćaja, a mogu da pokrenu izmenu propisa - navodi sagovornik "Novosti".

PROBLEMATIČAN I PEŠAČKI PRELAZ

U ŠANGAJSKOJ ulici nalazi se i pre nekoliko godina izgrađena crkva. Tu je i pešački prelaz, koji nije dobro obeležen. Vozila ovde samo jure, pa pešaci moraju da budu dodatno oprezni. Nekada moraju da čekaju i po dva, tri minuta da se put raščisti kako bi bezbedno prešli saobraćajnicu.

Na osnovu takve analize, nezavisni ocenjivači bi trebalo da daju preporuke za unapređenje puta. Moglo bi se razmisliti o opravdanosti primene određenih mera smirivanja saobraćaja i smanjivanja brzine, kao što su postavljanje vibro-traka, posebne oznake na kolovozu, koje vizuelno podstiču vozače da smanje brzinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)