FABRIKA ČUVA OD POPLAVA: Izgradnjom postrojenja u Batajnici rešiće se problem otpadnih voda u Zemunu

S. Vidačković

21. 02. 2021. u 07:40

KAD god se na prestonicu sruče obilnije padavine, voda poplavi mnogobrojne ulice širom grada, posebno tamo gde ne postoji kišna kanalizacija.

ФАБРИКА ЧУВА ОД ПОПЛАВА: Изградњом постројења у Батајници решиће се проблем отпадних вода у Земуну

Foto arhiva

Ovaj problem godinama muči sugrađane koji žive u naseljima na obodu opštine Zemun - Batajnici i Altini. Na ulicu mogu jedino u gumenim čizmama, preskačući jezera, a neretko im voda poplavi dvorište i podrume.

Trajno rešenje ovog problema, uverava predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević, biće fabrika za preradu otpadnih voda u Batajnici, koja će se graditi čim bude završena ona u Velikom Selu.

Prema njegovim rečima, Opština traži sistemsko rešenje, a budući objekat za preradu voda u Batajnici obuhvatiće ceo kanalizacioni sliv koji se nalazi na teritoriji Zemuna. U toku je izrada plana regulacije za izgradnju ovog objekta.

INVESTICIJA 285 MILIONA EVRA

NAJVEĆA fabrika za preradu otpadnih voda biće u Velikom Selu projekat je u toku koji finansira Vlada Srbije. Vrednost ove investicije je 285 miliona evra. Time će biti rešen višedecenijski problem jer Beograd svu svoju kanalizaciju sipa direktno u Savu i Dunav, što je otprilike oko 60.000 olimpijskih bazena godišnje.

- U Zemunu je 2018. godine izgrađen kišni kolektor "Zemun Polje - Dunav", koji pokriva Batajnicu, Altinu, industrijsku zonu uz auto-put i privrednu zonu Gornji Zemun - objašnjava, za "Novosti", Kovačević.

- Ono što trenutno radimo jeste da, čim se pojave problemi nakon obilnih padavina, ekipe sa cisternama izlaze na teren i brzom reakcijom u najkraćem mogućem roku čine ulice prohodnima za saobraćaj, u šta su se sugrađani uverili tokom prethodnih meseci.

Kako je pre mesec dana rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, završeno je projektovanje postrojenja za preradu otpadnih voda u Batajnici, a sada se radi na izradi nacrta takve fabrike u Ostružnici, Obrenovcu i Grockoj. Tako će, zajedno sa fabrikom u Velikom Selu, biti pokrivena čitava teritorija Beograda, kada je reč o preradi otpadnih materija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)