OBNOVA KALENIĆA NA JESEN: Luka Petrović, gradski sekretar za investicije: ove i iduće godine pet projekata na Vračaru

S. B. MILOŠEVIĆ

11. 02. 2021. u 09:57

OVE i sledeće godine Vračar će biti pravo gradilište. Rekonstruisaće se Kalenić pijaca, širiti Ulica Maksima Gorkog, graditi podzemna garaža iza pijace.

ОБНОВА  КАЛЕНИЋА  НА ЈЕСЕН: Лука Петровић, градски секретар за инвестиције: ове и идуће године пет пројеката на Врачару

Foto Promo

U Šumatovačkoj, praviće se vrtić i nova sportska hala i otvoreni bazen. Svi ovi projekti u nadležnosti su Sekretarijata za investicije.

Kako pojašnjava sekretar za investicije Luka Petrović, sa najavljivanom obnovom tržnice kasnilo se jer su neki postojeći objekti pijace izlazili iz gabarita i tako remetili proširenje ulice.

- Prvo smo te objekte novim rešenjem vratili u gabarite pijace i tu su najveće izmene u projektu. Radi se rekonstruckija zidanih objekata i natkrivaće se deo gde su tezge. Pijaca će raditi sve vreme tokom rekonstrukcije, kako sugrađani ne bi bili uskraćeni za nabavku namirnica. Prvo će tezge biti prebačene u središnji deo, pa će se obnavljati deo do Ulice Maksima Gorkog. Onda tezge vraćamo, a rekonstrupšemo središnji deo, gastro-blok, i na kraju sledi obnova mlečne hale. Verujemo da će rekonstrukcija početi na jesen, a tehnička dokumentacija je trenutno u izradi - otkriva Petrović, za "Novosti".

Luka Petrović, Foto Privatna arhiva

Planom detaljne regulacije Kalenić pijace, koji je u izradi, omogućiće se i širenje Ulice Maksima Gorkog, kako bi se poboljšala protočnost saobraćaja i napokon proširilo ovo usko grlo. - Ulica će se rekonstruisati od Krunske do Cara Nikolaja, uz povećanje saobraćajnih traka. Ovim PDR-om predviđena je i gradnja podzemne garaže na poziciji današnjeg parkinga uz pijacu. Garaža će imati dve ili tri podzemne etaže i nadzemni deo, sa oko 250 parking-mesta, ali će to plan tek definisati. Proširenje ulice i gradnja garaže počeće tek po završetku rekonstrukcije pijace, koja će trajati sigurno oko godinu dana - kaže sekretar za investicije.

ČUVAJU STARI DUH TRŽNICE

ARHITEKTONSKIM rešenjem za Kalenić, kako je ranije bilo najavljeno, sačuvaće se duh stare pijace, ali i rešiti nagomilani komunalni problemi i zastarela tehnološka rešenja. Krajem 2017. godine, umesto 23 neuslovna lokala, izgrađeno je 28 novih, dok je 2019. godine renovirano 30 lokala iz Ulice Maksima Gorkog.

Prema rečima Luke Petrovića, u Šumatovačkoj ulici gradiće se obdanište površine 1.500 kvadrata za decu u jaslicama i predškolskog uzrasta. Mesta će biti za oko 150 mališana, a na toj parceli je još pre 10 godina u planu bio vrtić. U toku je izrada projektne dokumentacije. Tender za izvođača mogao bi da bude raspisan krajem godine, a radovi na izgradnji početkom sledeće.

PROMENA Tezge će za prvo vreme biti prebačene u središnji deo pijace, Foto P. Milošević

- Vrtić i budući sportski kompleks koji se gradi u Šumatovačkoj, deli pešačka staza. Novi sportski centar će biti na 5.000 kvadrata i imaće tri sale. U velikoj će biti rukomet, u srednjoj borilačke veštine, a u trećoj gimnastika, aerobik i pilates. Gradi se i bazen na otvorenom, a da li će biti olimpijski ili manjih dimenzija, pokazaće projekat.

PROŠIRENJE Ulica Maksima Gorkog, Foto T. Ćirić

Bazen će u zimskim mesecima biti natkriven balonom. Biće napravljena i podzemna garaža, ali i svi prateći sadržaji poput restorana, kancelarija. U toku je javna nabavka za projektanta tog novog sportskog centra, kako bi na leto 2022. krenulo izvođenje - kaže Petrović, za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)