NA "ORAŠAC" ZASAD NIKO NE NASRĆE: Gore društvene mreže po dolasku investitora u komšiluk kultne kafane u Bulevaru kralja Aleksandra

M. STANOJKOVIĆ

05. 02. 2021. u 08:51

U KOMŠILUK kafane "Orašac" u Bulevaru kralja Aleksandra doselili su se neimari, a bageri su zasad zaobišli ovo kultno beogradsko mesto. Društvenim mrežama širi se panika da će tradicionalna kafana, omiljena generacijama Beograđana, doživeti sudbinu ostalih "mesta" koja su nestala sa boemske mape grada.

НА ОРАШАЦ ЗАСАД НИКО НЕ НАСРЋЕ: Горе друштвене мреже по доласку инвеститора у комшилук култне кафане у Булевару краља Александра

Ugostiteljski objekat u blizini Vukovog spomenika / Foto N. Skenderija

I dok su u restoranu "Orašac" izričiti da rušenja neće biti, jer smatraju da tako nešto ne može da se nađe na stolu gradskih otaca, ali ni privatnih investitora, zbog svoje duge istorije i značaja, u Gradu ne žele da se izjašnjavaju o sudbini ove kafane.

- To su dezinformacije, restoran nije u planu za rušenje - navodi Milivoje Trajković, menadžer "Orašca". - Rušenje je bilo moguće po planu od pre dvadeset godina, koji više ne može da bude prihvatljiv jer se posle donošenja, mnogo toga izgradilo. Teško da iko može da poželi da kafanu koja postoji toliko godina, sruši.

Na društvenim mrežama Beograđani su ostavljali svoja sećanja na trenutke provedene za stolom "Orašca". Mnogi su u ovoj kafani popili svoje prvo piće, neke su dovodili bake i deke, a mnogi su krunisanje svoje ljubavi proslavljali baš ovde.

S obzirom na to da kafana nije zaštićena ni u kom pogledu, odnosno da se nalazi izvan zone zaštite, u Zavodu za zaštitu spomenika ne mogu da se izjašnjavaju po ovom pitanju.

Ali, upravo zato što ne spada u zaštićeno dobro, što "Orašac" ima samo sentimentalnu vrednost, otvara se mogućnost da se neko, ipak, okomi na njega.

Iz projektantske firme koja radi zgradu na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Golsvordijeve ulice, čiji su početni radovi uzbrukali priču o rušenju "Orašca", ogradili su se od dovođenja u vezu sa nestajanjem kafane, navodeći da planirana višespratnica ni na koji način ne ugrožava "Orašac".

Kako je ranije planirano, na mestu pedesetak metara od "Orašca" niče zgrada od 7.200 kvadrata, sa tri podzemna nivoa, prizemljem, osam spratova, te povučenim spratom na krovu. Tokom proteklog vikenda prostor za gradnju je raščišćen, a pojedini objekti srušeni.

PROBIJANjE TRNSKE ULICE

PLANOM iz 2001. godine prdviđeno je probijanje Trnske ulice, kojim bi "Orašac" mogao da se nađe na putu. Ipak, da li je ovaj plann sada sprovodiv ili se od njega odustalo, nismo uspeli da saznamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati