DEVETOJ GIMNAZIJI JOŠ 1.500 KVADRATA: Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uređuje škole i u 2021.

B. Borisavaljević

11. 01. 2021. u 09:52

SEKRETARIJAT za obrazovanje i dečju zaštitu i u sledećoj godini među prioritetima ima investiciona ulaganja u sređivanje osnovnih i srednjih škola.

ДЕВЕТОЈ ГИМНАЗИЈИ ЈОШ 1.500 КВАДРАТА: Секретаријат за образовање и дечју заштиту уређује школе и у 2021.

Foto N. Skenderija

Najznačajniji radovi će, svakako, biti u Devetoj beogradskog gimnaziji koja će prvi put, posle šest decenija od osnivanja, dobiti kompletno novo ruho i dodatnih 1.500 kvadrata. Majstori će se useliti i u Mašinsku školu u Rakovici, "Tehnoart", neke osnovne škole.

Biće nastavljeni i započeti radovi u obrazovnim ustanovama, od kojih je svakako najveća investicija rekonstrukcija čuvene Zemunske gimnazije, koja će dobiti autentični izgled. Radovi se odvijaju pod budnim okom stručnjaka iz Zavoda za zaštitu spomenika. Posle nove fasade, u Grafičko-medijskoj školi se sređuju kabineti za nastavu informatike, kao i deo prostora namenjen za praktičnu nastavu, koji je bio u izuzetno lošem stanju.

Miloš Bjelanović, Foto arhiva

Prvi put od osnivanja 1961. godine, Deveta beogradska gimnazija u Novom Beogradu će biti potpuno rekonstruisana, a đaci će dobiti najsavremenije uslove za rad po evropskim standardima.

- Planirano je da radovi počnu krajem februara - kaže Tatjana Šuković, direktorka škole.

- Škola će biti proširena za 1.500 kvadratnih metara, a radiće se kompletno sređivanje zgrade spolja i unutra. Biće proširena postojeća fiskulturna sala sa vežbaonicima, zatim ugrađen lift za invalide, a kabineti i učionice opremljene novim nameštajem i nastavnim sredstvima, koji su u skladu sa evropskim standardima.

UMESTO UGLjARE - KABINETI

TEHNOART BEOGRAD - Škola za mašinstvo i umetničke zanate dobiće kabinete za vajarstvo i za praktičnu nastavu grnčara.

- Stara ugljara će biti preuređena u dva kabineta od 50-ak kvadrata, u kojoj će đaci sa umetničkih obrazovnih profila imati časove vajarstva, a budući grnčari praktičnu nastavu - kaže Nenad Mladenović, direktor škole. - Prostor je dosad bio neiskorišćen, tako da će sada dobiti praktičnu namenu.

Tatjana Šuković,Foto Privatna arhiva

Direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović kaže da je zadovoljan kako trenutno teku radovi, što nije bio slučaj pre oko mesec dana. U nenajavljenu posetu gradilištu tada je, zajedno sa direktorom, došao Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. Zatekli su tek desetak radnika, pa je izvođaču poručeno da ugovor može da bude i raskinut. Kritika je, sudeći po izveštaju sa terena, urodila plodom.

- Završena je polovina radova na sređivanju škole - kaže Bjelanović.

- Krov je bio u izuzetno lošem stanju, samo od letvi i crepa, pojeden vremenom. U nekim trenucima smo imali otvoren pogled na nebo. Zamenjene su grede, pojačane letve, postavljen novi crep. PVC stolarija biće uklonjena i montirana drvena, poput originalne, pre 140 godina.

MAJSTORI OD LETA

TOKOM leta Sekretarijat je izdvojio oko 150 miliona dinara za radove u školama. Za sređivanje krova, fasade i stolarije u Građevinskoj školi izdvojeno je 21,3 miliona dinara, osam miliona za fiskulturnu salu u Dvanaestoj gimnaziji, za Ekonomsku u Zemunu - 22,3 miliona, ETŠ "Nikola Tesla" 9,8 miliona za zamenu kablova i rasvete. Za sanaciju krova u Tehničkoj školi u Železniku - 34,9 miliona dinara, a za sređivanje Šeste gimnazije 18,4 miliona dinara.

Bjelanović navodi da će doći do pomeranja roka za mesec-dva, jer je zgrada spomenik kulture, tako da su se pojavili zahtevi koji nisu bili predviđeni projektom. To se odnosi na sređivanje međuspratne konstrukcije i na zaštitu podrumskih prostorija od vlage.

KONTROLA Posle kritika, majstori su ubrzali radove, Foto N. Skenderija

Rekonstrukciju Zemunske gimnazije finansira Kancelarija za javna ulaganja, a vrednost investicije je oko 370 miliona dinara. Za sređivanje Devete gimnazije, sekretarijat će izdvojiti 50 miliona dinara, koliko košta i obnova OŠ "Ilija Garašanin". Budžet za obnovu Mašinske škole u Rakovici iznosi 34 miliona, OŠ "Banović Strahinja" - 30 miliona, OŠ "Marko Orešković" 25 miliona, OŠ "Janko Veselinović" oko 19 miliona, "Tehnoart" - 15, OŠ "Radojka Lakić"- oko 14 miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)