ZNATE LI ŠTA JE UKOČENO DRVO? Koristilo se za brodove i avione, a jedna od fabrika koja ga je pravila nalazila se u Beogradu (FOTO)

Z. NIKOLIĆ

12. 12. 2020. u 12:10

ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ УКОЧЕНО ДРВО? Користило се за бродове и авионе, а једна од фабрика која га је правила налазила се у Београду (ФОТО)

Foto arhiva

STARI termini nekadašnjeg Beograda uveliko su izbačeni iz upotrebe.

 Baš kao što nama danas neobično zvuče reči i stručni termini koje su nekada koristili naši stari, tako, verovatno, ni oni nas ne bi tumačili dobronamerno, sa svim našim belosvetskim novotarijama koje sada koristimo u normalnom govoru.

Tek jedan među tim nazivima krasio je jednu firmu u predratnom gradu, a bila je to "Tvornica ukočenog drveta". Stara fotografija vraća nas upravo u to vreme, kada se ovaj naziv odnosio na unakrsno lepljene furnire koji su se koristili u domaćinstvima, ali i pri izradi železničkih vagona i njihovih enterijera. Ovakav materijal bio je koristan za oblaganje unutrašnjosti brodova i aviona onoga doba.

U to vreme postojala je Kraljevina Jugoslavija, a ova fabrika je imala sedište u Rijeci, u Hrvatskoj, a zapošljavala je oko 200 radnika.

Pored skladišta u Beogradu, imala je svoje magacine i u LJubljani, Zagrebu, Splitu i Sarajevu, što je očitavalo značajan poslovni obim onog vremena.

Pored povratka u tridesete godine, ova priča podseća na određen ekonomski zamah koji je ondašnja Jugoslavija doživela tokom četvrte decenije 20. veka. U celom svetu osećao se odušak posle Prvog svetskog rata i, naročito, ekonomske krize koja je usledila posle toga.

Foto arhiva

Na žalost, ovaj miran period u kojem se svet opustio posle velikih i burnih događaja, nije dugo potrajao. Na vratima je bio Drugi svetski rat i ni malo vedri događaji, koji će, pored ostalog, značajno uticati na industiju, pa i na neobičan izlog i ondašnji Beograd kojem smo, u ovoj priči, nakratko posvetili pažnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)