TONU I PO SKINULI SA 22. SPRATA: Sa zgrade Gradske uprave u Kraljice Marije demontiran segment dimnjaka

S. B. MILOŠEVIĆ

11. 12. 2020. u 12:35

DEO čeličnog dimnjaka težak oko tonu i po skinut je juče oko 13 sati sa zgrade Gradske uprave u Ulici 27. marta.

ТОНУ И ПО СКИНУЛИ СА 22. СПРАТА: Са зграде Градске управе у Краљице Марије демонтиран сегмент димњака

Foto M. Anđela

Zbog hitnih radova na njegovoj demontaži, jer je procenjeno da je sklon padu, Ulica Starine Novaka bila je zatvorena od 5 ujutro do kasnih večernjih časova.

- Tokom inspekcijskog nadzora u utorak utvrđeno je da se na delu zgrade, u nivou 22. sprata, nalazi segment dimnjaka prečnika 800 milimetara, dužine oko sedam metara koji je vidno oštećen, na delovima napukao i preti da se uruši, te da predstavlja opasnost po život i zdravlje ljudi i bezbednost okoline. Kako bi zona eventualnog pada bila krov aneksa zgrade, rešenjem građevinskog inspektora Sekretarijata za inspekcijske poslove naloženo

Foto M. Anđela

Saobraćaj je zatvoren rano, kada je počela montaža dizalice neophodne za radove, čija je nosivost 350 tona.

Demontaža završnog segmenta čeličnog dimnjaka teškog oko jednu i po tonu, dugog sedam metara, prečnika 800 milimetara, trajala je do popodneva. Oštećeni deo, kada je kranom stušten na zemlju, radnici su natovarili na kamion.

ŠALE O DEDA MRAZU

VREDNIM radnicima, čiji posao iziskuje maksimalnu usredsređenost, pitanja prolaznika poput "Šta se ovde dešava?", nisu smetala. Odgovarali su najčešće ovako: Deda Mraz se zaglavio u čunku, vadimo ga pre nego što dođe Nova godina, da deci može da raznese poklone.

Inače, visina celog dimnjaka je 86 metara, a radnici domaće firme iz Zemuna koji su bili na terenu kažu da je redak slučaj da se ovakva dizalica nađe u centru grada i da se ovakvi radovi obavljaju. Ujedno, reporterima "Novosti" otkrili su da su oni koji su spustili dimnjak bili četvrta smena, jer je posao komplikovan i svi moraju da budu maksimalno koncentrisani, pa su smene česte.

Kažu i da je RHMZ dao tačnu prognozu za smiraj vetra, odnosno da su pogodili da će u dva sata posle ponoći udari košave da se smire, što je omogućilo optimalne vremenske uslove za rad ovakve vrste mehanizacije.

Iako je dimnjak skinut oko 13 sati, bilo je potrebno nekoliko sati posle toga da se sve mašine razmontiraju. Vozila sa linija javnog prevoza 33, 48, 77 i 79 saobraćala su izmenjenim trasama, a saobraćaj je normalizovan kasno sinoć.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni