NOVA STAVKA NA RAČUNIMA VEĆ PLAĆENA: Taksa za tretman i odlaganje ide firmi "Beo čista energija", ali iz prihoda JKP "Gradska čistoća"

M. STANOJKOVIĆ

10. 12. 2020. u 08:25

NA računima za "Infostan" od 1. februara biće prikazana i stavka za tretman i odlaganje komunalnog otpada za novu deponiju u Vinči, ali kako nadležni obrazlažu, ova taksa neće uticati na uvećanje računa građana.

НОВА СТАВКА НА РАЧУНИМА ВЕЋ ПЛАЋЕНА: Такса за третман и одлагање иде фирми Бео чиста енергија, али из прихода ЈКП Градска чистоћа

Buduće postrojenje na deponiji u Vinči / Foto P. Milošević

Prema njihovom objašnjenju, ova usluga biće ispisana na računima, ali će korisnici plaćati usluge za odnošenje smeća kao i dosada, s tim što će se deo novca koji je ranije išao "Gradskoj čistoći" ubuduće preraspodeliti "Beo čista energija" koja je od sledeće godine zadužena za deponiju.

Kako objašnjavaju u Gradskoj upravi, početkom 2021. godine kompanija "Beo čista energija" preuzeće upravljanje deponijom u Vinči, nakon čega će započeti sa pružanjem usluge deponovanja otpada na novoj sanitarnoj deponiji.

- Ovu uslugu je do sada pružalo JKP "Gradska čistoća" u okviru usluge sakupljanja, odvoženja i deponovanja otpada - navode u Gradu. - Nakon što kompanija "Beo čista energija" preuzme upravljanje deponijom, građani neće plaćati ni dinar više za ovu uslugu nego što plaćaju danas, tako da za građane sve ostaje isto kao i do sada. Građani će i dalje ovu uslugu plaćati putem uplatnice "Infostan tehnologije", s tim što će prikupljeni novac za pruženu uslugu "Infostan" uplaćivati na račun "Beo čiste energije" kao pružaocu usluge.

Ovaj namet, kako je ranije bilo rečeno u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine biće obračunat i prikazan na računu u iznosu od 0,90 dinara po kvadratu stana, iako će sam račun ostati nepromenjen.

JKP "Gradska čistoća", kao što je sredinom oktobra objavljeno, povećalo je cenu usluga odnošenja smeća za 0,95 dinara po kvadratu. Tako, umesto dosadašnje cene od 5,64 dinara, po novom cenovniku ova usluga staje 6,60 dinara po kvadratu, što je za stan od 50 kvadrata povećanje od oko 50 dinara.

SKUPLjE SMEćE I ZA POSLOVNI PROSTOR

VEĆI računi za smeće počeli su da stižu i za vlasnike poslovnog prostora. Za poslovni prostor do 30 kvadrata ova usluga košta umesto 991 dinar - 1.177 dinara za grupu advokatskih kancelarija, galerija, zlatara, optičara. Za drugu grupu gde pripadaju trgovine sa neprehrambenom robom, apoteke, privatne škole i vrtići, umesto 1.288 staje 1.529 dinara. Za prehrambene radnje, frizere i ugostitelje umesto 1.861, košta 2.211 dinar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju