NAJAVLjUJU KONTROLNE, A NE PREDAJU: Roditelji đaka OŠ "Ivan Gundulić" tvrde da deca nemaju časove, direktor demantuje

B. BORISAVLjEVIĆ

05. 12. 2020. u 10:30

НАЈАВЉУЈУ КОНТРОЛНЕ, А НЕ ПРЕДАЈУ: Родитељи ђака ОШ Иван Гундулић тврде да деца немају часове, директор демантује

Foto. V. N.

PRELAZAK na onlajn nastavu za učenike starijih razreda osnovih škola već prve nedelje izazvao je konfuziju.

Muke sa platformama, nastavnim materijalima, formativnim ocenjivanjem imali su najviše đaci i njihovi roditelji. Mame i tate će, izgleda, kao i tokom vanrednog stanja, preuzeti ulogu profesora, jer teško da će deca preko ekrana razumeti lekciju o vektorima, organskoj hemiji, iz stranog jezika...

Našoj redakciji javila se Jasmina Nikolić, čije dete ide u osmi razred OŠ "Ivan Gundulić". U ime nezadovoljnih roditelja ona kaže da je, u ovoj ustanovi, malo nastavnika koji se trude i drže onlajn časove u trajanju od 45 minuta. Kao svetle primere izdvojila je profesore istorije, biologije i matematike. Ostali ili samo pošalju lekciju koju deca treba da nauče ili se uopšte ne uključuju.

- Iz ostalih predmeta skoro da i nemaju nastavu - ogorčeno priča Jasmina. - Deca bi trebalo da putem neke platforme prate nastavu i da interaktivno učestvuju, što znači da profesor treba da bude prisutan. U ovom slučaju đaci su tu, a profesora nema! Porukama ih profesori obaveštavaju da neće držati čas, da će eventualno samo poslati "neke informacije o nastavnoj jedinici", da deca ipak "pametno utroše vreme i da se čuvaju".

NADLEŽNI ĆUTE

ŠKOLSKA uprava je od direktora tražila izveštaj o održavanju onlajn nastave koji je on i poslao. Obratili smo se i Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zbog problema sa onlajn nastavom u OŠ "Ivan Gundulić", ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Naša sagovornica navodi da ih je u petak obavestio profesor srpskog da više neće slati ni materijale, a časa nije bilo. Kao primere navodi da su deci tokom nedelje samo poslati linkovi sa muzičkim delima i postavljena iscrtana lekcija iz hemije, a profesorka se uključila 15 minuta pred kraj da najavi kontrolni.

- Deci ne drže nastavu, najavljuju im pismene i kontrolne zadatke, a roditelji su prinuđeni da plaćaju privatne časove - kaže Nikolićeva. - Obraćala sam se direktoru škole, ali bez rezultata. Poslala sam dopis i školskoj upravi, gde mi je rečeno da se kao rad sa decom smatra i samo da nastavnik okači lekciju. To je strašno! To mogu i bez nastavnika, valjda treba da im pruže znanje, pa onda da nešto traže od njih. Roditelji su očajni i ne znaju šta da rade. Ne možemo mi objašnjavati deci lekcije iz hemije, nemačkog, muzičkog.

PORUKA NASTAVNIKA

"Poštovana deco, danas nećemo imati čas. Potrebne informacije ću vam napisati ovde nešto kasnije. Pametno iskoristite vreme, čuvajte se i budite zdravi!"

Ovo je sadržina SMS poruke koju je jedan od nastavnika poslao svojim đacima, a u koju smo mi imali uvid.

Direktor škole Ivan Ćirić nam je rekao da đaci imaju onlajn nastavu i da je došlo do nesporazuma, jer neki roditelji očekuju interaktivnu video-nastavu, što Ministrastvo prosvete u svom uputstvu nije propisalo kao obavezu.

- Škola koristi platformu "Gugl učionica" i časovi se održavaju redovno - kaže Ćirić. - Imao sam pritužbe samo od jedne majke. Nastavnici mogu da postavljaju materijale od 7.30 do 19.30, a obavezni su da budu uključeni kada je njihov čas u toku, kao i da odgovaraju na pitanja učenika.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Aleksandar

05.12.2020. 19:33

Dete gospođe Nikolić se vrlo retko pojavljivalo u školi dok je trajala redovna nastava. Sad je problem ako se pošalje materijal i treba nesto da se uči za kontrolni.? Nekoliko isfrustriranih majki sačinio je ovaj tekst i on nema nikakve veze sa 99 % roditelja koje bi gdja Nikolić da dobije uz sebe. Svako će odgovarati za svoje postupke jer je na platformi vrlo lako dokazati da li je neko radio po preporukama i pravilima koje je propisano od strane Ministarstva. Prosvete.

Marijana Sovilj

05.12.2020. 20:33

Verujem da je nastavnicima tesko odrzavati nastavu u situaciji za koju nisu pripremljeni, ali ne treba izgubiti iz vida da su oni tu zbog dece a ne obrnuto. Mozda i ispunjavaju zakonski propisan minimum ali su podbacili u onom pedagoskom, ljudskom delovanju. Kaciti samo materijal bez interakcije sa ucenikom a potom traziti na odgovaranju ili kontrolnom znanje i razumevanje kao da je potpuno normalna nastava jednostavno nije u redu.Verujem da su u sebi i sami svesni da nije. Mozda su olaksali sebi posao i stres ali ne i deci ili roditeljima. Ko progovori poput ovog roditelja koji se bori za dobrobit svog deteta stupa u borbu protiv vetrenjaca. Ima mnogo istomisljenika, mnogo nas koji mucimo muku sa istim problemima a resavamo ih sami sa nastavnicima, direktorima...ili ovako na kraju uz pomoc novina. Nadam se pozitivnom ucinku ovog clanka, mozda se neko razbudi, potrudi, olaksa. Ako je nesto postalo jasno u ovo vreme to je da smo svi povezani i neodrzivi jedno bez drugog. Tako i ta deca od koje ocekujemo da sutra budu mozda buduci lekari trebaju pomoc i podrsku.

Dragana Paunović

10.12.2020. 22:38

@Marijana Sovilj - Ne mozemo sve strpati u isti kos. Ima i gde nastavnici drze redovno nastavu i dostupni su od ujutru do kasno uvece. Trenutno sam na bolovanju, ali sam nastavila da saljem, objasnjavam i odgovaram na pitanja. Detaljno pregledam svaki zadatak i dajem uputstvo za dalji rad. Odustala sam od Meeta jer tesko pricam zbog korone. Vecina mojih kolega je nastavila sa radom po utvrđenom rasporedu.

Goxi

09.12.2020. 22:12

@Aleksandar Ista priča i u našoj školi. Dete je bukvalno sa roditeljima u dogovoru izbegavalo nastavu u školi kad ima provere za ocenu. Generalno, očekuje se da onlajn aktivisti prođu kao i prošlo polugodište... nema šanse!