SPREJOM PO NARODNIM HEROJIMA: Vandali treći put ove godine oskrnavili grobnicu na Kalemegdanu

S. Vidačković

03. 12. 2020. u 11:15

PO treći put za godinu dana, grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu ponovo je oskrnavljena.

СПРЕЈОМ ПО НАРОДНИМ ХЕРОЈИМА: Вандали трећи пут ове године оскрнавили гробницу на Калемегдану

Foto: K. Mihajlović

Nepoznati vandali, u noći između subote i nedelje, plavim sprejom su na belom postamentu, ispod bista Đure Đakovića, Ivana Milutinovića, Moše Pijade i Ive Lole Ribara, ćirilicom ispisali "Titove ustaše". Zajedničkim angažovanjem nadležnih gradskih službi, ovaj neprilični natpis je uklonjen, a nadležni iz JP "Beogradska tvrđava" apeluju na sugrađane da ne uništavaju spomenike koji čuvaju istoriju srpske prestonice.

Foto: K. Mihajlović

 

Pre tačno godinu dana, početkom decembra 2019., ovaj monument se našao na meti huligana koji su, takođe na belom postamentu, crvenom bojom ispisali "smrt komuni".

Polovinom septembra, nesvesni i bahati počinioci otišli su korak dalje u uništavanju kulturnog dobra. Osim što su na belom mermeru, takođe crvenom bojom ižvrljali rečenicu "Heroji sa Košara nisu zaboravljeni! Smrt komuni", oni su istim sprejom šarali i po licima narodnih heroja, odnosno njihovim bistama.

Iako su nadležni iz JP "Beogradska tvrđava" podneli krivične prijave protiv NN lica za oba incidenta, "autori" ovog divljštva nikada nisu uhvaćeni.

Šarali po "Pobedniku"

KRAJEM oktobra, na meti nepoznatih huligana našli su se postement "Pobednika", Stambol kapija i Damad Ali-pašino turbe na Kalemegdanu. Bahati delikventi su plavim sprejom iscrtali Davidovu zvezdu na ovim znamenitostima. Iako su žvrljotine uklonjene istog dana, sutradan je na Damad Ali-pašinom turbetu osvanuo keltski krst crvene boje.

Grobnica narodnih heroja podignuta je 1948. godine, u blizini Velikog stepeništa. Biste Đure Đakovića, Ivana Milutinovića i Ive Lole Ribara delo su vajara Stevana Bodnarova iz 1949. godine. Tu je 1957. godine sahranjen i Moša Pijade, čija je bista rad vajara Slavoljuba Stankovića. Odlukom Skupštine Grada, grobnica narodnih heroja proglašena je za spomenik kulture 1983. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili