"AKCENTOVANJE" ZA ANIKINO LEČENJE: Studenti Filološkog fakulteta organizovali humanitarnu licitaciju

A. VOJINOVIĆ

18. 11. 2020. u 11:10

BRIŽLjIVO sakupljene knjige svetske i srpske književnosti, kao i skripte za različite predmete na licitaciju su ponudili studenti Filološkog fakulteta u fejsbuk-grupi.

АКЦЕНТОВАЊЕ ЗА АНИКИНО ЛЕЧЕЊЕ: Студенти Филолошког факултета организовали хуманитарну лицитацију

Filološki fakultet

U opciji su se našli i časovi iz zahtevnijih ispita koji zadaju muke budućim filolozima. A sve sa istim ciljem - da dvogodišnjoj Aniki koja boluje od spinalne muskularne atrofije pomognu da se sakupi novac za njeno lečenje.

Budući akademski građani u zvaničnoj fejsbuk-grupi svih studenata Filološkog fakulteta za kolege su pripremili knjige i skripte iz literature za predmete iz jezika i književnosti, ali i određene domaće i strane klasike iz svojih riznica. Naslove su ponudili na licitaciju, pa onaj ko ponudi najviše osvaja knjigu, a novac će biti uplaćen na Anikin humanitarni račun.

- Odlučila sam da doniram knjige Meše Selimovića, pošto u svojoj biblioteci imam nekoliko duplikata. Naslove koje sam sama kupila ponudila sam na licitaciju u fejsbuk-grupi i one su već otišle. Oko 4.500 hiljade dinara sam skupila za Aniku - navodi, za "Novosti", Sara Arva, koja je završila studije srpske književnosti.

Filolozi su za svoje kolege poliglote spremili i strane naslove, pa se tako u komentarima, između ostalog, našao i "Dnevnik Ane Frank" na italijanskom jeziku. Tu su još i popularne avanture Šerloka Holmsa, filozofske knjige, Murakamijeva "Norveška šuma". Međutim, pojedini studenti su odvojili vreme da za Aniku drže časove iz predmeta koji "večito" zadaju muke pri spremanju ispita.

- Pošto sam i sama student došla sam na ideju da podelim svoje znanje iz akcenata srpskog jezika i tako pomognem svojim kolegama i Aniki. Znam da mnogi imaju problema sa tim predmetom, a da će simbolična cena koju će izdvojiti za časove značiti Aniki u borbi, a oni će dobiti znanje da uspešno savladaju ispit - priča, za naš list, studentkinja Milka Ilić.

Foto: Privatna arhiva

Dvogodišnja Anika Manić boluje od retke bolesti i od drugog meseca prima terapiju koja može da uspori progres bolesti. Međutim, njeno disanje je sve slabije i potrebna joj je posebna terapija. Sav prikupljeni novac iskoristiće se za lek koji košta 2,1 miliona evra. Do sada je sakupljena polovina, dok ostatak mora da se prikupi do sredine decembra.

LITERATURA I U PDF FORMATU

OKO 400 stranih i domaćih naslova jedna studentkinja je ponudila kolegama uz uslov da kad pošalju SMS poruku 858 na 3030 za Aniku i slikaju ekran telefona na kojem se vidi da su poslali, dobiće link odabranog naslova u inboks. U bogatoj literaturi među ostalima našli su se Agata Kristi, Puškin, Borislav Pekić, Dostojevski, Orvel.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju