VIDIKOVAC ZA LEPŠI POGLED: Završena rekonstrukcija Sahat i Barokne kapije na Kalemegdanu

Foto Beogradska tvrđava

11. 11. 2020. u 09:42

POSLE radova na rekonstrukciji i revitalizaciji kompleksa Sahat i Barokne kapije na Kalemegdanu, posetioci će na raspolaganju imati galeriju i vidikovac, odakle će se pružati pogled na Gornji grad.

ВИДИКОВАЦ ЗА ЛЕПШИ ПОГЛЕД: Завршена реконструкција Сахат и Барокне капије на Калемегдану

Foto Beogradska tvrđava

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, još nije preciziran tačan datum otvaranja, ali JP "Beogradska tvrđava" već je pripremilo izložbu koja će, kada bude postavljena u novom prostoru, sugrađane i turiste upoznati sa istorijom i radovima na ovom kompleksu.

Tokom prethodnih meseci završeni su veoma značajni i obimni radovi na jednom od najatraktivnijih delova Kalemegdana. Osim prostora nekadašnje Galerije Beogradske tvrđave, koja je imala veliki centralni deo i dva manja bočna, posetiocima će biti dostupna još jedna, novoformirana prostorija, površine 48 kvadrata i visine oko šest metara. S obzirom na visinu, nad jednim delom prostorije izgrađena je galerija, što dodatno doprinosi atraktivnosti prostora i pruža poseban doživljaj sugrađanima i turistima.

Prema rečima direktorke JP "Beogradska tvrđava" Marije Reljić, na ovaj način se čuva spomenik kulture od izuzetnog značaja, što doprinosi njegovoj popularizaciji.

- Konzervatorsko-restauratorski radovi na samom objektu su u potpunosti završeni, kao i najveći deo enterijerskog uređenja, a izložba će biti pripremljena u narednih mesec dana - kaže, za "Novosti", direktorka Reljić. - Pratimo epidemiološku situaciju i striktno poštujemo sve mere, a od toga zavisi i datum otvaranja novog, vizitorskog centra na Beogradskoj tvrđavi.

Revitalizovane, nove prostorije priključene su prostoru nekadašnje Galerije i zajedno čine ukupnu površinu od oko 300 kvadrata. Nad prostorom Sahat-kapije izgrađen je i plato, kojim je unutrašnjost objekta zaštićena od atmosferskih padavina. Time je i prilaz Sahat-kuli lakši i uređeniji. Plato je ograđen zaštitnom ogradom i posetiocima pruža drugačiji pogled na prostor Gornjeg grada Beogradske tvrđave.

ZA OBNOVU 43 MILIONA DINARA

PROJEKAT za rekonstrukciju kompleksa Barokne i Sahat-kapije izradilo je preduzeće "IntelLinea", a izvođač radova je firma "Koto". Investitor je JP "Beogradska tvrđava", koje je u obnovu uložilo 43,5 miliona dinara bez PDV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere