POČELO POSTAVLJANJE STATUE STEFANA NEMANJE: Gotov do kraja decembra ali građani neće moći odmah da ga vide (FOTO)

Tanjug

04. 11. 2020. u 19:13

NA SAVSKOM trgu u Beogradu, čija je rekonstrukcija u toku, počelo je postavljanje delova statue Stefana Nemanje što će u potpunosti biti završeno u narednih 10 do 15 dana.

ПОЧЕЛО ПОСТАВЉАЊЕ СТАТУЕ СТЕФАНА НЕМАЊЕ: Готов до краја децембра али грађани неће моћи одмах да га виде (ФОТО)

Foto: Goran Vesić

Gotovo potpuno je postavljen postament spomenika, odnosno razbijeni vizantijski šlem sa čije su unutrašnje strane mozaici sa detaljima iz života Stefana Nemanje i srpske istorije koji su, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, izrađeni tehnikom kao i mozaici u Hramu Svetog Save.

Foto: Goran Vesić

 

On je za Tanjug najavio je da će 12. novembra u Beograd stići grupa ruskih vajara i majstora koji će raditi na samom patiniranju spomenika što će, dodao je, početi oko 20. novembra.

Dodao je da je 12. novembra u Beograd trebalo da dođe i autor spomenika, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, ali da je to odloženo jer zbog epidemije korona virusa još uvek nije dobio dozvolu da izađe iz zemlje pošto je stariji od 65 godina.

Vesić je rekao da se očekuje da spomenik bude kompletno završen između 15. i 25. decembra, ali da građani neće moći da ga vide dok ne budu završeni svi radovi na Savskom trgu.

Foto: Goran Vesić

 

- Otkrivanje samog spomenika zavisi od toga kada će biti završeni svi radovi na trgu koji su obimni, ali tokom narednih meseci možemo da očekujemo da će sve biti završeno i da ćemo dobiti trg kojim ćemo se, verujem, svi ponositi - rekao je Vesić.

Između ostalog, naveo je da se u blizini spomenika gradi kanalizaciona crpna stanica i dodao da sa druge strane Savskog trga, ispod bolnice "Sveti Sava", postoji stara crpna stanica napravljena u periodu između dva svetska rata.

Foto: Goran Vesić

 

- Došlo je vreme da se uradi potpuno nova stanica koja će preuzeti funkciju stare i imati mnogo veći kapacitet - rekao je Vesić.

Foto: Goran Vesić

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)