IZ KASE GRADA ZA 285 UČITELJA: Povećan broj nastavnika u produženom boravku kojima Beograd plaća zarade

B. Borisavljević

28. 10. 2020. u 13:33

IZ gradske kase, ove školske godine, izdvajaće će se novac za isplatu zarada 285 nastavnika, koji će raditi sa decom u produženom boravku. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, na platnom spisku će biti 193 nastavnika koji rade sa đacima trećeg i četvrtog razreda u 81 školi, pre i posle časova. Grad će finansirati i zarade za 92 učitelja, koji rade u produženom boravku u 59 škola.

ИЗ КАСЕ ГРАДА ЗА 285 УЧИТЕЉА: Повећан број наставника у продуженом боравку којима Београд плаћа зараде

U boravak idu deca čija su oba roditelja zaposlena

U odnosu na školsku 2018/2019. godinu, povećan je broj nastavnika razredne nastave čije se zarade isplaćuju iz budžeta Seretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu. Tako je pre dve godine, Grad je angažovao finansirao 176 nastavnika razredne nastave na poslovima produženog boravka u trećem i četvrtom razredu i 45 nastavnika koji su angažovani u prvom i drugom razredu. Osim toga, postoje i nastavnici koje angažuje Ministarstvo prosvete.

Zbog pandemije virusom korona i sprečavanja širenja infekcije, u produženom boravku u većini škola mesta ima samo za učenike, čija oba roditelja moraju svakodnevno da odlaze na posao, za šta su morali da dostave potvrde iz firme. Razlog je veliki broj zainteresovanih đaka i ograničen prostor na četiri kvadrata i manjak nastavnika.

- Prioritet za upis u produženi boravak su imali mališani čija oba roditelja moraju da rade - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić". - Nažalost, nismo mogli svim zainteresovanim roditeljima da izađemo u susret zbog nedovoljno prostora. Đaci su u boravku od 8.00 do 17.00 časova. Ako bude trebalo pretvorićemo i svečanu salu u učionicu, kako bismo mogli da izađemo u susret što većem broju roditelja i decu upišemo u boravak.

Prema rečima Joleta Bulatovića, direktora OŠ "Drinka Pavlović", u boravaku u trećem i četvrtom razredu boraviće 60 učenika, odnosno četiri grupe po 15 đaka, što se uklopilo u kadrovske i prostorne mogućnostiškole, pa nije bilo potrebe da roditelji donose potvrdu da moraju fizički biti prisutni na poslu.

VARIRA BROJ DECE NA NASTAVI

Grad Beograd finansira plate učiteljica i učitelja koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred, a delom i za prvi i drugi. Prošle godine, na predlog Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, dupliran je iznos dnevnice učiteljima u produženom boravku, koja umesto 833 dinara, sada iznosi 1.666 dinara.

Broj dece u boravku varira iz godine u godinu ali, u proseku, je oko 5.000 mališana. Sa školarcima rade profesori razredne nastave, koje angažuju škole po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima, a izbor zaposlenih je u nadležnosti direktora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati