OVE GODINE SAMO JEDAN ZANATLIJA: Od početka 2020. smanjena zainteresovanost za registrovanje u bazu starih zanata

M. STANOJKOVIĆ

06. 10. 2020. u 12:22

DA se upuste u preduzetničke vode, mnoge je omela epidemija virusa korona.

ОВЕ ГОДИНЕ САМО ЈЕДАН ЗАНАТЛИЈА: Од почетка 2020. смањена заинтересованост за регистровање у базу старих заната

Foto V. N.

Tako se, od početka godine svega jedan zanatlija u Beogradu zvanično priključio bazi starih zanata, koju čine ukupno 805 preduzetnika domaće radinosti.

Prema podacima Ministarstva privrede, osetno je smanjena zainteresovanost za dobijanje sertifikata za stare zanate, ali i nadležne ekipe nisu mogle da na terenu proveravaju uslove za izdavanje sertifikata.

- Do početka septembra u 2020. godini podneta su 52 zahteva međutim, izdat je mali broj sertifikata, jer je zbog proglašenog vanrednog stanja privremeno obustavljena terenska provera - navode u nadležnom ministarstvu. - Tako je ove godine izdato šest sertifikata, i to po jedan u Beogradu, odnosno Grockoj, dok su ostali u Nišu, Kikindi, Svilajncu i dva u Subotici.

LOKALI ZA PODSTICAJ

ELABORAT o mogućnostima za transformaciju gradskih lokala u radne, koje bi zanatlije dobijale po povlašćenim cenama u Beogradu, već dve godine stoji u fioci Zavoda za zaštitu spomenika i čeka da ga neko iz opštinske ili gradske uprave otvori i krene u realizaciju. Za to vreme, mnogi čuvari ovog pokretnog kulturnog dobra izgubili su trku sa "novim", a one koji odolevaju, samo što nije pregazilo vreme.

Iako u Beogradu mnogi zanatlije, koji su se skućili u Balkanskoj, pregazilo vreme, pa umesto da posao prenose pokolenju, brišu iz registra i zatvaraju lokale, podaci ministarstva koji se odnose na čitavu zemlju nisu tako obeshrabrujući.

Foto V. N.

Tekst potpisa

- Ukazujemo da je zainteresovanost za bavljenje poslovima starih i umetničkih zanata pre korone povećava kada je reč o izdavanju sertifikata - tvrde u Ministarstvu privrede. - Tako je 2019. godini broj izdatih sertifikata u odnosu na 2018. godinu povećan za oko 17 odsto od 61 u 2018, do 72 u 2019.

Za neki od 106 starih zanata, koji podležu sertifikaciji, zainteresovani su da očuvaju tradiciju, mogu da podnesu zahtev Ministarstvu. Za taj papir moraće da izdvoje zajedno sa taksama od 4.000 do više od 8.000 dinara.

- Nakon provere u APR, zaintersovani uplaćuje taksu od 410 dinara, za sertifikat po zahtevu preduzetnika 3.920 dinara i po zahtevu privrednog društva 7.990 dinara. Potom se proveravaju materijali, način izrade pravila struke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!