RADNIČKI DOBIJA NOVU DVORANU: Odbornici prestoničke skupštine usvojili plan za rekonstrukciju sportskog kompleksa na Crvenom krstu

J. DINČIĆ

04. 10. 2020. u 05:00

POSLE više decenija, kompleks Sportskog društva Radnički na Crvenom krstu biće rekonstruisan i proširen.

РАДНИЧКИ ДОБИЈА НОВУ ДВОРАНУ: Одборници престоничке скупштине усвојили план за реконструкцију спортског комплекса на Црвеном крсту

Foto Gugl map

Na nedavno održanoj sednici Skupštine grada odbornici su usvojili plan detaljne regulacije i dali zeleno svetlo za proširenje kompleksa sporta i obrazovanja na uglu ulica Vojvode Šupljikca i Vatroslava Jagića na opštini Vračar.

Planom je predviđena izgradnja potpuno novog, savremenog sportskog objekta sa dvoranom kapaciteta od 1.000 do 1.200 gledalaca, sportskih terena i vežbaonica. U okvoru kompleksa biće otvoren i muzej sporta, kao i prostori za obuku i održavanje seminara, kao i kancelarijski prostor za predstavnike klubova.

INVESTICIJA Hala SD Radnički, Foto V. Danilov

- Kompleks Radničkog decenijama žudi za rekonstrukcijom koja nije bila moguća, jer planska dokumentacija nije omogućavala razradu i razrešenje infrastrukture - objasnio je Marko Stojčić, glavni gradski urbanista. - Sada je sve to sređeno i konačno je došao taj trenutak da se započne sa radovima i da Radnički koji je simbol Crvenog krsta postane ono što je nekada bio.

VEK DUGA TRADICIJA

GRUPA radnika u aprilu 1920. godine u Građevinsko-zanatskoj školi osnovala je Beogradski radnički sportski klub BRSK, prvo radničko sportsko društvo u Srbiji. Osim fudbalske selekcije sa kojom je sve počelo, Klub je stigao do 14 sportova među kojima su boks, rukomet, rvanje, odbojka, šah, košarka, atletika, džudo, kuglanja i streljaštva. Na samom početku formirane su i sekcije u stonom tenisu, bobu, biciklizmu, atletici.

Kada će radovi početi da se odvijaju biće poznato nakon završene tehničke dokumentcije. Za sada se samo zna da će se osim sportskih sadržaja, kao obaveznih, u okviru kompleksa nalaziti i objekti za komercijalne sadržaje koji moraju biti usklađeni sa sportskom namenom.

Marko Stojčić, Foto Tanjug

Trenutno Radnički u svom sastavu ima devet klubova i stanje unutar njega je česta borba za opstanak. Neretko je bez struje, sportisti treniraju u salama bez grejanja, a uprava se godinama bori sa lošim uslovima rada. Organizovane su i mnoge akcije u "Borbi za Radnički", kao svojevrsnom simbolu sportske Srbije, u koje su se uključivali sportski radnici, poznate ličnosti i obični građani kojima je sportsko društvo sa krsta priraslo srcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)