RUŠIĆE ZID PORED CVIJIĆEVOG MUZEJA: Počinje uklanjanje bespravno podignutog objekta u Ulici Jelene Ćetković

S. Vidačković

25. 09. 2020. u 23:51

UKLANjANjE nelegalnog objekta na delu nekadašnje zgrade "Grafičke industrije" u Ulici Jelene Ćetković 3, pored Muzeja Jovana Cvijića počelo je u sredu.

РУШИЋЕ ЗИД ПОРЕД ЦВИЈИЋЕВОГ МУЗЕЈА: Почиње уклањање бесправно подигнутог објекта у Улици Јелене Ћетковић

Foto I. Marinković

Kako su saopštili iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, pre nego što zid bude srušen, neophodno je sprovesti pripremne radove koji će omogućiti da uklanjanje bude bezbedno.

Kako su "Novosti" pisale polovinom maja, izvođenje radova na ovoj lokaciji počelo je po rešenju Opštine Stari grad, kojim se preduzeću "Kopitareva bašta" odobravaju sanacija i investiciono održavanje uličnog prizemnog objekta u ovoj ulici. Investitor je, prema toj dozvoli, trebalo da sanira krov i obnovi fasadu.

KUĆA IZ 1905.

MEMORIJALNI muzej Jovana Cvijića otvoren je u kući u kojoj je veliki geograf i naučnik živeo i radio. Nalazi se na Kopitarevoj gradini, u više od sto godina starom kulturnoistorijskom jezgru u centru grada, a sagrađena je 1905. godine po nacrtima i željama samog Cvijića. Cvijićeva kuća sa baštom koja se izdvaja lepotom i retkim biljnim vrstama još uvek odražava duh vremena s početka 20. veka.

Međutim, graditelj se oglušio o dozvolu, pa je srušio autentični zid koji se graniči sa dvorištem i pomoćnim objektom muzeja, te je izgradio novi i postavio prozore ka zgradi muzeja. Bespravna gradnja prijavljena je u oktobru, a radnici su "na divlje" zidali čak i tokom vanrednog stanja.

- Prilikom nadzora, građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove utvrdio je da je u toku izvođenja radova odstupljeno od izdatog odobrenja tako što je, umesto odobrene sanacije i investicionog održavanja, investitor počeo radove na dogradnji i rekonstrukciji objekta, što je konstatovano u zapisniku - navodi se u saopštenju nadležnog sekretarijata. - Gradilište je odmah zatvoreno i doneto je rešenje o uklanjaanju svih bespravno izvedenih radova. Takođe, podneta je krivična prijava nadležnom tužilaštvu.

Prema rečima Jelene Medaković, direktorke Grada Beograda, u okviru kog se nalazi i Muzej Jovana Cvijića, ova kulturna ustanova je otvorila vrata za posetioce.

- Muzej je otvoren, međutim, ne koristimo dvorište - kaže za "Novosti" direktorka Medaković. - U dvorištu smo organizovali radionice, organizovane su projekcije filmova. Vrlo je neobično da se neko odluči na takav potez i da bez ijednog papira gradi nelegalno i sruši zid na zdanju koje ima višestruk značaj za srpsku kulturu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)