BEOGRAD ĆE SE POBRATIMITI SA KOSOVSKOM MITROVICOM: Uskoro i sa Banjalukom, u opticaju i ovaj veliki evropski grad

Tanjug

19. 09. 2020. u 20:33

GRAD Beograd i Kosovska Mitrovica do kraja godine će postati pobratimljeni gradovi, najavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

БЕОГРАД ЋЕ СЕ ПОБРАТИМИТИ СА КОСОВСКОМ МИТРОВИЦОМ: Ускоро и са Бањалуком, у оптицају и овај велики европски град

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je za Sputnjik rekao da će se Beograd u oktobru pobratimiti i sa Banjalukom, a u opticaju je i bratimljenje s Briselom.

Vesić, koji je ove nedelje boravio u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da je ta poseta jedna u nizu koje Grad Beograda sprovodi kao deo strategije saradnje sa srpskim sredinama u regionu, sa gradovima u kojima živi najviše Srba.

- Poseta Kosovskoj Mitrovici je bila deo dogovora napravljenog još prošle godine u okviru koga svaka beogradska opština pomaže jednu od srpskih sredina na Kosmetu, bilo da je u pitanju opština ili mesna zajednica - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika, koji je u Kosovskoj Mitrovici uručio ključeve stanova za 20 porodica, kaže da je Grad Beograd uspeo da izgradi zgradu sa stanovima za porodice koje su u martovskom pogromu 2004. godine na Kosovu u Metohiji proterane iz svojih domova.

Ove porodice su, kako je naglasio, posle martovskog pogroma živele u smeštaju koji je pripadao Trepči i bilo ih je čak 70, a skoro deset godina delile su jednu kuhinju i jedno kupatilo.

- U međuvremenu, za 30 porodica grad Kosovska Mitrovica je uspela da nađe smeštaj, to jest, da ih raseli, a ostalima plaća stanove. Po završetku naše druge zgrade - a to bi trebalo da bude do kraja januara, i preostalih 20 porodica će konacno dobiti svoje domove - poručio je Vesić.

On je dodao da na taj način "pokazujemo koliko nam je stalo do naših ljudi i da da je Srbija uz njih".

- Trudimo se i da na druge načine pomognemo, na primer slanjem adekvatne mehanizacije za bržu gradnju, organizujemo pozorišne predstave s glumcima iz Beograda, organizujemo dolazak dece u Beograd...  - rekao je Vesić.

On je dodao i da je zamolio nekoliko beogradskih kompanija da donacijama učestvuju u izgradnji parka koji bi trebalo da bude u blizini Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

- Oni su prihvatili naš poziv i taj park će ostati nešto što su donirale kompanije iz Beograda ovom gradu na Kosovu i Metohiji - poručio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ŠARM LOKALNOG TUNIŽANSKOG MIRA: U kombinaciji sa brojnim sadržajnim i kvalitetnim hotelima