ĐACI NA RUČAK IDU U GRUPAMA: Epidemija korone uvela nova pravila i za obedovanje u osnovnim školama i smanjila broj dece u boravcima

B. Borisavljević

15. 09. 2020. u 13:38

EPIDEMIJA kovidom 19 redukovala je spiskove đaka u produženom boravku kako bi škole, koje nemaju dovoljno prostornih i kadrovskih mogućnosti, ispoštovale sve epidemiološke mere Kriznog štaba.

ЂАЦИ НА РУЧАК ИДУ У ГРУПАМА: Епидемија короне увела нова правила и за обедовање у основним школама и смањила број деце у боравцима

Foto: Novosti

Nova pravila važiće i u trpezarijama za vreme obroka, tako da razmak među stolovima treba da bude dva metra, svako dete mora imati četiri kvadrata, što praktično znači da neće svi ručati u isto vreme.

U školama koje imaju svoje kuhinje nastaviće se priprema hrane, kao i do sada, dok će u ostalim obroke dostavljati ketering službe. Zbog trenutne situacije produženo je vreme serviranja obroka, kako bi se sprečile gužve u prostorijama namenjenim za obedovanje. Takođe, roditelji su od škola dobili preporuke da deci, ako su u mogućnosti, spreme obrok za školu.

- Morali smo da smanjimo broj dece u produženom boravku, tako da su mesto dobili đaci čiji roditelji moraju da fizički budu prisutni na poslu, što su morali da dokumentuju potvrdom iz firme - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu. - Prošle godine smo imali više od 200 učenika, a trenutno ih je oko 130. Ručak obezbeđuje ketering služba, a deca je ručak u šest grupa. Kako se hrana ne bi ohladila, oni će hranu donositi u dve ture.

Osnovna škola "Drinka Pavlović" ima svoju kuhinju, u kojoj se nastavlja pripremanje obroka za učenike. S obzirom da se u ovoj osmoletki broj učenika koji su se prijavili da borave u školi pre ili posle nastave poklapa sa raspoloživim prostorom i nastavnim kadrom, neće biti gužve ni u kuhinji.

Boravak, u većini škola koje imaju ovaj oblik nastave, je otvoren za školarce od 8.00 do 17.00 časova. Neke škole planiraju da prošire spisak dece koji će moći da ostanu u školi, ali je uslov za to da se poveća broj nastavnika i obezbede dodatne učionice. Prosvetne vlasti su najavile da će im pomoći, angažovanje nastavnika sa spiska tehnoloških viškova i sa Učiteljskog fakulteta.

VIŠE OD 5.000 DECE

BROJ dece u boravku varira iz godine u godinu ali, u proseku je oko 5.000 mališana. Sa školarcima radi više od 190 profesora razredne nastave, koje angažuju škole po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima. Grad, koji finansira plate učiteljica i učitelja koji rade u produženom boravku za treći i četvrti razred, prošle godine je duplirao iznose dnevnice učiteljima, koje su ranije iznosile 833 dinara. U školskoj 2018/2019. godini Grad je angažovao i finansirao 176 nastavnika razredne nastave na poslovima produženog boravka u trećem i četvrtom razredu i 45 nastavnika koji su angažovani u prvom i drugom razredu. Osim toga, postoje i nastavnici koje angažuje Ministarstvo prosvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije