ZAKUPCI ČEKAJU NOVE VLASNIKE: "Beograđanka" je prodata, korisnici poslovnog prostora zabrinuti

M. STANOJKOVIĆ

11. 09. 2020. u 17:00

DVA dana nakon prodaje Palate "Beograd", popularne "Beograđanke", još nije poznata sudbina zakupaca poslovnog prostora u ovoj zgradi.

ЗАКУПЦИ ЧЕКАЈУ НОВЕ ВЛАСНИКЕ: Београђанка је продата, корисници пословног простора забринути

Foto: P. Milošević

U delu objekta koji je od prekjuče u rukama novog vlasnika MPP New Project, pretežno se nalaze ispostave nekih gradskih i državnih službi, ali i neke privatne firme. Među zaposlenima se juče raspredalo da li će ih seliti ili ne.

Reporteri "Novosti" obišli su juče prostorije "Beograđanke", kako bi se uverili da li su neki već počeli da "pakuju stvari". Ipak, kako su rekli zaposleni, sve je zasada na nivou nagađanja i niko ne zna da li će se ugovori produžavati sa novim vlasnikom ili biti raskinuti.

Foto: P. Milošević

- Svi po ćoškovima ceo dan nagađaju, ali niko nam se zvanično nije obratio. Tek je prodata, pa u narednim danim očekujemo neke detaljnije informacije. Ipak, kada se bude renovirala, svakako ćemo morati da izađemo - rekao nam je jedan od zaposlenih.

Pitanja o budućnosti aktuelnih zakupaca "Novosti" uputili smo i kompaniji Marera Properties, čija je ćerka firma kupila Palatu u Masarikovoj ulici.

- Nakon detaljne analize poslovanja, definisaćemo dalje pravce poslovanja i strategiju sa kojom ćemo nastupati kada je reč o izdavanju poslovnog prostora u ovom objektu - rekli su nam kratko u "Mareri".

Foto: P. Milošević

Jedino što je precizirano oglasom za prodaju, da su poslovni prostori izati u zakup na određeno i neodređeno vreme ili su dati na korišćenje. Uvid u ugovore o zakupu bilo je moguće izvršiti u vreme koje je predviđeno za razgledanje nepokretnosti.

Na oglas za prodaju Palate "Beograd" pristigla je samo jedna ponuda. Budući da je jedini zainteresovani kupac, firma MPP New Project, registrovana pre samo dve nedelje, pristala je da za 16,5 miliona evra, odnosno oko 850 evra po kvadratu otkupi najveći deo "Beograđanke", onaj u vlasništvu Grada, pa nije bilo javnog nadmetanja. S obzirom na to da je zgrada od 2018. godine na listi Zavoda za zaštitu spomenika i uživa status prethodne zaštite, novi vlasnik neće smeti da menja namenu.

Grad je prvi put "Beograđanku" ponudio na prodaju u julu za 20,6 miliona evra. Tada nije bilo zainteresovanih kupaca, pa je cena za sledeći konkurs snižena za četiri miliona evra, odnosno na 16,5 miliona evra.

REKONSTRUKCIJA ENTERIJERA

KADA je reč o radovima na rekonstrukciji "Beograđanke", o tome će novi vlasnik misliti po zvaničnom završetku kupovine.

- Po dobijanju svih neophodnih dozvola krenućemo u rekonstrukciju. Dakle, čim se stvore uslovi za početak radova, ulazimo u proces koji će podrazumevati da skupa s Zavodom za zaštitu spomenika radimo na obnovi fasade koju planiramo tehnički unaprediti ali će zadržati sadašnji izgled, dok će enterijer pretrpeti sveobuhvatnu rekonstrukciju.

VESIĆ: NIJE BILO NETRANSPARENTNO

I ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić prokomentarisao je prodaju "Beograđanke".

- Kada je prvi put oglašena prodaja, napali su nas zašto je rok za prijavu 15 dana, pričali su da niko od kompanija ne može da spremi ponudu i kako se se zna kupac. Najgluplja izjava je da je "Beograđanka" prodata u netransparentnom postupku. Pa, da li ima transparentnijeg postupka od javnog nadmetanja pred očima javnosti?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)