GLAVNI GRAD IZ DRUGOG POKUŠAJA NAŠAO KUPCA ZA "BEOGRAĐANKU": Prodata za 850 € po kvadratu

Novosti online

10. 09. 2020. u 13:00

FIRMA MPP New project, registrovana pre dve nedelje sa kapitalom od 100 dinara

ГЛАВНИ ГРАД ИЗ ДРУГОГ ПОКУШАЈА НАШАО КУПЦА ЗА БЕОГРАЂАНКУ: Продата за 850 € по квадрату

Foto P.Milošević

Palata "Beograd", popularna "Beograđanka" je juče, u ponovljenom postupku, prodata za 16.523.340 evra, što je oko 850 evra po kvadratu. Jedini zainteresovani kupac bila je, pre dve nedelje osnovana firma, MPP New project, ćerka kompanije Marera Properties, u čije ruke je otišlo 19.000 kvadrata poslovne zgrade u Masarikovoj u Beogradu.

Na javno nadmetanje, koje je održano u prostorijama Gradske uprave, iz koverte je izvučena jedna ponuda, a svega nekoliko minuta trebalo je da predstavnici MPP New project prihvate početni iznos nekretnine, potpišu izjavu i uđu u postupak kupoprodaje.

U ruke novog vlasnika otišle su prostorije u suterenu, delu prizemlja i galeriji prizemlja, kao i delovi od prvog do sedmog sprata. Moći će da raspolaže i sa oko 11.000 kvadrata prostora od sedmog do 21. sprata, kao i poslovnih prostorija na 22, 23. i 24. spratu. "Beograđanka" se od aprila 2018. godine nalazi na listi Zavoda za zaštitu spomenika i uživa status prethodne zaštite, zbog čega novi vlasnik neće moći da menja njenu namenu.

Ukoliko se kupac ogluši o odredbe ugovora, ne ispuni ih delimično ili u celosti, biće dužan da plati novčanu kaznu u iznosu od 10 odsto postignute kupoprodajne cene.

Povodom prodaje "Beograđanke" oglasili su se i predstavnici firme Marera, koji su najavili da će u roku od tri godine uložiti osam miliona evra u adaptaciju zgrade, na šta su se i obavezali ugovorom.

- Apsolutno smo svesni činjenice da je "Beograđanka" jedno od obeležja našeg glavnog grada - rekla je Milana Srećkov, direktorka kompanije Marera Properties. - Uz maksimalnu odgovornost, ali i entuzijazam, ući ćemo u projekat rekonstrukcije. Imamo bogato iskustvo na ovom polju, uključujući obnovu kultnih arhitektonskih zdanja. Palata "Beograd" će nakon rekonstrukcije otvoriti vrata za poslovnu zajednicu.

INVESTIRAJU U KANCELARIJE

KOMPANIJA Marera Properties je osnovana 2009. godine, a direktorka firme Milana Srećkov je prethodno radila u "Viktorija grupi". Bave se investiranjem u komercijalne nekretnine, a portfolio kompanije čini više od 140.000 kvadrata kancelarijskog, maloprodajnog i industrijskog prostora na atraktivnim lokacijama u Beogradu. Radili su i rekonstrukciju nekadašnje hale "Beko", danas "Kalemegdan biznis centra", koji izdaju u zakup.

Prodaja jednog od simbola Beograda izazvala je brojne burne reakcije u javnosti zbog toga što je otišla u ruke firmi koja je "stara" svega dve nedelje i koja je osnovana novčanim kapitalom od 100 dinara. Povodom prodaje, oglasio se i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je istakao da je firma Marera do sada rekonstrisala zgradu pored opštine Zvezdara, veliki objekat prekoputa Radio Beograda, kao i nekadašnju halu konfekcije "Beko".

Zoran Jovanović

 

- Ova kompanija uglavnom kupuje stare zgrade, rekonstruiše ih i daje im novu vrednost i svi ti projekti su se pokazali kao dobri za Beograd - rekao je Vesić. - "Beograđanka" će biti mesto na kome će raditi mnogo kompanija i građana koji će naći posao u njima. Fasada će biti oprana i sređena i na taj način je glavni grad zaštitio jedan od svojih brendova i obezbeđeno je da ta zgrada ima novi život i da to zaista postane mesto kakvo je bilo kada je otvoreno - jedno od najprestižnijih u Beogradu.

Krajnji vlasnik kompanije Marera Properties je Vladimir Zubrilin, koji se pominje u bazi podataka o ofšor-kompanijama u slučaju "Panamski papiri", aferi koja je pre četiri godine uzdrmala svet. U kompaniji Marera Properties, međutim, tvrde da je pominjanje Zubrilina u "Panamskim papirima" - insinuacija bez osnova.

Nakon većanja u gradu i sumiranja štete i koristi od poslovanja, "Beograđanka" je uz objašnjenje da proizvodi velike gubitke, koje Grad ne može da isprati, oglašena na prodaju u julu ove godine za 20,6 miliona evra. Pošto se na prvi poziv niko nije javio, krajem avgusta je ponovo raspisan oglas, ali ovoga puta cena je pala za četiri miliona, odnosno na 16,5 miliona evra.

SUDBINA ZAKUPACA

NOVI vlasnik još se nije izjasnio o tome šta će biti sa sadašnjim zakupcima poslovnog prostora u Masarikovoj. Ugovorom o kupoprodaji precizirano je da su poslovni prostori izdati u zakup na određeno i neodređeno vreme ili su dati na korišćenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave