NA REKAMA 319 SPLAVOVA: Sekretarijat za privredu završio popis ugostiteljskih objekata na Savi i Dunavu

J. DINČIĆ

25. 08. 2020. u 08:37

НА РЕКАМА 319 СПЛАВОВА: Секретаријат за привреду завршио попис угоститељских објеката на Сави и Дунаву

Novosti

DUŽ uređene obale Save i Dunava nalazi se ukupno 319 splavova koji rade kao ugostiteljski objekti.

Ovo su rezultati nedavno završenog popisa koji je obavio Sekretarijat za privredu, a koji su obuhvatili uže gradsko jezgro na kojem su smešteni plutajući objekti. Tačnije, na spisku su splavovi koji se nalaze na uređenoj levoj obali reke Save na Novom Beogradu u blizini naselja "Dr Ivan Ribar", prostoru oko Ušća i desnoj obali u blizini Mosta na Adi na Čukarici. Kao i plutajući objekti na Dunavu u Zemunu i prostor Ada Huje na Paliluli.

Radna grupa koju je formirao gradonačelnik Zoran Radojičić, pristupila je izradi nove Odluke o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu, a Sekretarijat za privredu je zaključio ugovor sa Urbanističkim zavodom za izradu Plana za postavljanje splavova na teritoriji prestonice. Planirano je da uskoro budu definisne zone na kojima će biti moguće postavljanje plutajućih objekata, odlaganje uklonjenih objekata, kao i zona na kojima se može odrediti mesto boravka brodova u raspremi na vodnom zemljištu u Beogradu.

- Usvajanje nove odluke očekuje se nakon usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama koji je trenutno u skupštinskoj proceduri - objašnjavaju nadležni. - Stupanjem na snagu novih pravila definisaće se obaveze korisnika plutajućeg objekta u skladu sa odobrenjem o postavljanju.

Nove odluke trebalo bi i da utvrde jasne obaveze vlasnika splavova i Grada. Vlasnici splavova će morati da održavaju i čiste deo priobalja koji zauzimaju. Kako je ranije bilo reči, splavovi čiji vlasnici ne budu izmirivali obaveze prema Gradu, odnosno plaćali naknadu, biće uklonjeni. Ugovorima će biti predviđena naknada za njihovo uklanjanje i to o trošku vlasnika koji nisu izmirivali obaveze. Takođe, planirano je i da objekti u zonama Gradu plaćaju naknadu po kvadratnom metru. Kao i da će za postavljanje splava vlasnik morati da dobije saglasnost nadležnih institucija koje se bave urbanizmom kako bi objekti bili približno sličnog izgleda.

OBALA DUGA 200 KILOMETARA

DUŽINA rečnih obala Beograda je oko 200 kilometara. Na teritoriji grada postoji 19 vodotoka prvog reda, koji su u nadležnosti JVP "Srbijavode" i oko 200 vodotoka drugog reda bujičnih vodotoka - nadležnost lokalne samouprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

sale

25.08.2020. 09:23

Nigde se vise ne moze videti reka i priobalje od tih skalamerija , potpuno su naruzili sve obale koje pripadaju svim gradjanima , o prljavstini koju prave ne treba ni pricati apsolutno im nije mesto u gradskoj sredini i sve ih treba proterati van teritorije grada napravili su ruglo od Beograda fuj

Rasa

25.08.2020. 10:07

Preterali ste sa splavovima, ne vidi se reka od njih, sve fekalije direktno bacaju u reku, bez ikakvog reda. Ispod Brankovog mosta u Levoj obali Save muzika tresti do 7-8 ujutro. Grad bi trebao ozbiljnije da se pozabavi sa njima.

DeccaPAS

25.08.2020. 11:51

Ukinuti njihov rad i naterati ih da po sklanjanju splava, vrate obalu u prvobitno stanje, a plus da svaki od vlasnika, uplati pozamašnu paušalnu svotu, koja bi išla za razvoj neke javne službe protiv svih vrsta zagadjenja.

MILA

25.08.2020. 12:09

Konačno da se neko lati tog posla.Splavovi - restorani po Zemunu su ruglo i prljavština.Slika koju odaju je odvratna.A ispred,odnosno prilaz splavu smrad.Vlasnici neće ni da počiste to što reka donese.Na svoje bašte koje gledaju na reku čak ni obično cveće ne stave,radi lepšeg izgleda.Za nekog ko iz unutrašnjosti dolazi u PRESTONICU ,teško razočarenje.A tek za strane goste...Sramota