PONEĆE IME PO DIANI BUDISAVLJEVIĆ: Kako teku radovi na Savskom keju

Š. MAROVIĆ

24. 08. 2020. u 17:25

SAVSKI kej, koji će po završetku radova koji je planiran za 1. septembar poneti ime Diane Budisavljević, spojen je sa šetalištem u okviru kompleksa "Beograd na vodi".

ПОНЕЋЕ ИМЕ ПО ДИАНИ БУДИСАВЉЕВИЋ: Како теку радови на Савском кеју

Foto M. Anđela

Kako je za naš list rekao gradski urbanista Marko Stojčić, spomenik lučkom radniku biće saniran i stavljen na vidljiviju poziciju od dosadašnje, dok se završetak postamenta Austrijanki po kojoj će kej dobiti ime očekuje na proleće naredne godine.

Reporteri "Novosti" pred vikend su u Karađorđevoj ulici zatekli neimare koji su radili na poslednjim finesama pred svečano otvaranje koje je planirano do početka školske godine. Na gradilište su pristigle i deking ploče, iste kao one na već izgrađenom delu od Brankovog mosta do kule Beograd, i nalaziće se uz samu reku. Ograda uz Savu nije menjana, već samo očišćena i ofarbana u belu boju.

O Tuneluu direkcija za imovinu

ZA tunel, koji se nalazi iza Beton hale, razmatra se nekoliko opcija - kaže gradski urbanista Marko Stojčić. - Najpre je bilo priče da se tu napravi magacin, a kasnije i garaža za automobile, ali je teže uraditi ulaz i izlaz iz nje. Postoji mogućnost da zakupci lokala u Beton hali prošire svoje prostore i iskoriste tunel za to.

Konačan odgovor šta će biti sa tunelom i koja će biti njegova buduća namena daće Direkcija za imovinu Republike Srbije, jer su oni vlasnici tog objekta od oko 2.500 kvadrata podno Kalemegdana.

- Ostalo je izlivanje završnog sloja asfalta na biciklističkoj stazi, popločavanje stepeništa koje iz Karađorđeve ulice vodi ka keju, i postavljanje manje rampe za invalide i bicikliste - kažu za naš list zaposleni na, ovih dana, veoma aktivnom gradilištu. - Ispod Brankovog mosta biće postavljeni veće ploče i dva potapajuća stubića, kako bi vozila Hitne pomoći ili policije, ukoliko je to potrebno, mogla da uđu na šetalište. Tu će se nalaziti i stanica za bicikliste, gde će žitelji prestonice, ali i turisti, moći da iznajme popularne dvotočkaše.

Spomenik dobrotvorki

SPOMENIK Diani Budisavljević, austrijskoj dobrotvorki, biće postavljen na proleće sledeće godine. Pozicija za spomenik na Savskom keju sada se intenzivno priprema, a trenutno se sprovodi postupak za izbor idejnog rešenja, nakon čega sledi izrada spomenika.

Dok se radovi na popločavanju privode kraju, radnici "Zelenila" tek su pre dva dana započeli obimnije radove na uređenju travnatih površina. Trenutno se nanosi zemlja, u koju bi u narednih desetak dana trebalo da se posadi drveće i zasadi trava.

ZAVRŠNICA  Ugrađivanje ploča pri kraju, Foto M. Anđela

- Zbog visokih temperatura nije bilo moguće zasaditi određene sadnice, jer ovi vremenski uslovi ne pogoduju zelenilu - kaze Stojčić. - Kej će, kako je i najavljeno biti otvoren 1. septembra, samo će verovatno za neke finese biti potrebno još nedelju dana.

Pristup liftu na Brankovom mostu, koji je trenutno van funkcije, biće popločan, a oko njega biće urađena i manja zelena površina. Većina stabala koje su se na ovom prostoru nalazila pre rekonstrukcije je sačuvana, a posađeno i još sadnica.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili