VOŽNjA U SANDALAMA 20.000 DINARA: Prevoznicima uvedene i kazne, a jedna odluka obradovaće građane

S. B. M.

01. 08. 2020. u 20:28 >> 20:28

ВОЖЊА У САНДАЛАМА 20.000 ДИНАРА: Превозницима уведене и казне, а једна одлука обрадоваће грађане

Foto D. Milovanović

IZMENAMA odluke u javnom prevozu putnika, koje su u četvrtak usvojene na sednici Skupštine, prevoznici su dobili nova zaduženja i obaveze.

Tako će na primer prevoznici, ako njihovi vozači ne voze u odgovarajućoj obući, biti kažnjavani sa 20.000 dinara.

Novim izmenama sada se onemogućava prevoznicima da stavljaju reklame na staklene površine vozila, bilo da se ona mogu otvarati ili ne, pošto je bilo dosta pritužbi putnika da zbog reklama ne vide kuda se vozilo kreće.

Prevoznici poput GSP, SP "Laste" i "Lastre", kao i privatnici poput "Arive" sada će biti u obavezi da obezbede ispravnost validatora, štampača i vozačkog kompjutera. Dužni su da održavaju čistoću vozila, ali i ispravnost displej-tabli. Grejanje i klima-uređaji moraju biti u funkciji i uključeni kada za to postoji potreba. Ispravni moraju da budu i brojači putnika i bežični internet.

Vozač mora da bude u uniformi i u odgovarajućoj obući, nikako u papučama, sandalama. Moraju da poštuju odredbe oko ulaska putnika na vrata koja su za to određena, ali su sada šoferi dužni i da prate validaciju voznih isprava putnika koji ulaze. Ukoliko nešto od ovoga ne poštuju, njihov poslodavac, odnosno prevoznik biće kažnjen sa 20.000 dinara.

Ujedno, stajališta javnog prevoza uskoro bi mogla da dobiju i automatsku dopunu beskontaktnih "smart" kartica, jer je to sada definisano novim izmenama odluke.

Foto D. Milovanović

Bez reklame na staklima autobusa

POLICIJI I DECI BESPLATAN PREVOZ

U IZMENAMA dopune u delu koji definiše povlašćene kategorije putnika, navodi se da pravo prevoza bez naknade imaju deca do sedam godina, pripadnici Vojske Srbije u uniformi, kao i pripadnici policije i komunalne milicije u uniformi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Berlin

01.08.2020. 21:30

Deca do 18 ne treba da imaju karte i penzioneri svi ostali treba da placaju .el sofer autobusa kad ode u policiju da zavrsi nesto to dobije dzabe ? Zene vozaca treba da placaju 10 posto od karte .vozac nije duzan da trazi kartu jer moze dobiti preko nosa od neke budale.kartu tazi kontrola tako da je vozac zasticen.vozac ako nosi odelo firme dobija 5 posto vise od plate jer reklamira firmu al onda je duzan da nosi radno odelo.ko ne nosi radno odelo duzan je da bude pristojno obucen inace ne dobija kljuc autobusa.ovako fukcionise gracki prevoz u berlinu.bvg.ima dosta nasih vozaca i mehanicara.ima puno vozaca metroa al to je druga prica.

Vlatko

01.08.2020. 22:28

Zasto policajcima i milicajcima besplatan prevoz, a na primer nama zdravstvenim radnicima nije? Mislim, sto to oni rade vise za ovaj grad od nas i korisnije, pa time zasluzuju besplatan prevoz??? Ili to postajemo policijska drzava opet?

Zašto ne može ćirilični nik

02.08.2020. 12:04

Зашто возач да контролише ко је куцао карту? Возач треба да се концентрише на вожњу и безбедност путника.

Srećko Gajić

04.08.2020. 01:07

Pa sad ovako. Kada migranti budu plaćali GSP onda ću i ja. Vozač je dužan da vozi autobus, a ako bi se desilo da mi ne dozvoljava ulaz dok ne validiram kartu progutaće istu zajedno sa aparatom. Šta je sa mobilnim telefonima gde vozač vozi velikom brzinom i jednom rukom upravlja dok drugom telefonira? Šta je sa vozačima koje mrzi da vam prodaju kartu sa izgovorom da nemaju sitno a nakon toga ćute kao P.... i kontrola vas izbaci napolje? Šta je sa pitanjem, na osnovu kog zakona člana tog zakona ili slično kontrolor ima pravo da vam traži L. K? Kontrola nema nikakva prava pa ni da vam naredi da napustite vozilo, ali ako je policija prisutna onda i kaznu moze da vam izda a dok policije nema pogu da poližu pod autobusa jer 90% je čišćeno samo kada je kupljeno ili da vam se sagnu i dunu u frulicu. Ime je namerno javni pa kome ne odgovara komentar javite se. Lopovi jedni Drzava pripada i pripadate dok je vode lopovi.

Nenad

01.09.2020. 03:18

I vozaci gsp poseduju mesecnu kartu za prevoz. A sve ove uredbe sto uvode vrlo brzo ce stajati autobusi u garazama jel nece imati ko da vozi. Neka regulisu prvo red vožnje da bi se sve uredbe i zakon o saobraćaju postovao