DETALJI NESREĆE NA MILJAKOVCU: Autobus dobio ubrzanje, udario u ženu

S. B. MILOŠEVIĆ

29. 07. 2020. u 23:20

VOZAČ autobusa M. Đ. (57) i putnica J. B. (57), koja je čekala prevoz, povređeni su u saobraćajnoj nezgodi kada je autobus, krećući se sa okretnice na Miljakovcu, dobio ubrzanje i udario u drvo, a sugrađanku odbacio dva metra dalje!

ДЕТАЉИ НЕСРЕЋЕ НА МИЉАКОВЦУ: Аутобус добио убрзање, ударио у жену

Foto P. Milošević

Nezgoda se dogodila 11.45 na okretnici linije 48. Vozač i putnica prevezeni su na VMA, ali tek pošto su vatrogasci uspeli da izvuku šofera iz vozila. Žena je u teškom stanju u šok-sobi, dok je šofer lakše povređen.

Saobraćajna nesreća pod sumnjom na Ibernetu

POSLE serije nesreća zbog sumnje na iberturu prošle godine povučeno je svih 25 autobusa "Arive", marke Temsa Avenue proizvedenih 2018, ali su posle ispitivanja vraćeni u saobraćaj.

Prvi incident dogodio se 2018. u Mirijevu, srećom, bez težih posledica. Nekoliko nedelja kasnije, vozač autobusa iste marke na liniji 47 izgubio je kontrolu na Slaviji, zakucao se punom brzinom u banderu i tek pukim čudom preživeo.
Okidač za povlačenje vozila iz saobraćaja bila je nesreća koja se prošlog proleća dogodila na liniji 20, kada je autobus udario u prodavnicu u Ustaničkoj ulici.
Ujedno, krajem avgusta 2019, zbog navodne iberture, autobus GSP na liniji 77 udario je u vozilo na liniji 40A, a u pitanju je bilo vozilo turske firme BMC, koje, kako poznavaoci tvrde, ima isti motor kao i "temsa". U pitanju je motor proizvođača Cummins, model "evro 6".
Ipak, poznavaoci kažu da nije problem u motoru, "koji je vrhunski", već najverovatnije u elektronici, koja daje signal motoru kada i kako da ubrza.

Vozač autobusa na liniji 48, koja saobraća od Miljakovca do Pančevačkog mosta, bio je parkiran na okretnici i čekao vreme polaska. Kada je krenuo ka stanici, gde je čekalo desetak putnika, dobio je, navodno, iznenadno ubrzanje i udario u drvo pored stajališta. Vozilo se, od siline udarca, odbilo od stabla, a onda ponovo udarilo u njega. Autobus je ženu zakačio levom stranom i odbacio je dva metra dalje.

Foto P. Milošević

- Samo sam čuo prasak i video autobus koji je udario u drvo - priča Miloš Blagojević, vozač firme "Lekon", koja saobraća na istoj liniji. - Potrčao sam ka vozilu i rukama uspeo da otvorim vrata. Kada sam ušao u vazilo da pomognem kolegi, spazio sam ženu koju je autobus udario kako leži na pločniku. Ljudi koji su se razbežali sa stanice pritrčali su da joj pomognu. Glava joj je krvarila. Stavili su je na bok, a bila je u svesnom stanju.

TOŠIĆ: NOVO I ISPRAVNO VOZILO

DRAGO Tošić, iz Konzorcijuma privatnih prevoznika, kaže da je M. Đ. iskusan vozač koji već 10 godina radi kod njih.

- Vozilo je kupljeno 2019. godine i jeste turske proizvodnje, ali to nije "Temsino" vozilo, a nema ni isti motor kao vozila koja smo prošle godine povlačili sa ulica posle serije nezgoda. Ovo je ispravno vozilo i prošlo je sve moguće tehničke preglede - jasan je Tošić.

U međuvremenu, Blagojević i još dvojica vozača koji su bili na okretnici i čekali vreme polaska pokušavali su da izvuku kolegu iz autobusa kome je prednji deo u potpunosti uništen. Uspeli su da polome šipku na ulaznim vratima, ali ne i da ga izvuku, jer su mu noge bile zaglavljene.

UVIĐAJ Policija i predstavnici Konzorcijuma privatnih prevoznika na mestu nesreće, Foto P. Milošević

- Prvo su stigli vatrogasci, koji su ga izvlačili duže od 10 minuta, pa tek onda vozila Hitne pomoći. Kolega je bio u šoku, noge su mu bile povređene. Uspeo je da izbegne stajalište gde je čekalo osam putnika, pa je volan cimnuo ulevo, ka drvetu - navodi drugi šofer.

Vozilo koje je učestvovalo u nezgodi proizvod je turske kompanije Guleryuz, model ecoline.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024