PROMENA NAZIVA ULICA: Građanima Palmotić draži od Kašanina?

A. VOJINOVIĆ

26. 07. 2020. u 16:30

ULICU Milana Kašanina na Starom gradu, između Džordža Vašingtona i Bulevara despota Stefana, Beograđani i dalje zovu po starom i dobro poznatom imenu - Palmotićeva.

ПРОМЕНА НАЗИВА УЛИЦА: Грађанима Палмотић дражи од Кашанина?

Foto V. Danilov

Pre dve godine ova saobraćajnica zvanično je promenila naziv odlukom Skupštine grada Beograda, a do tada je bila deo Palmotićeve ulice. Na "ćoškovima" ulice uredno su postavljene table s novim naslovom, ali na pojedinim zgradama i dalje stoji Palmotićeva, što stvara zabunu kod sugrađana.

U delu Ulice Milana Kašanina na broju 37 nalazi se Institut za mentalno zdravlje, koji na ulazu nije promenio ime ulice, pa na ovoj ustanovi i dalje stoji Palmotićeva 37. Takođe, prekoputa Instituta na stambenoj zgradi ispod plave oznake broja 28 piše Palmotićeva. Nije redak slučaj da se ovakve stvari dešavaju u glavnom gradu, a ove "sitne popravke" koje još uvek nisu obavljene umeju da zadaju prave muke sugrađanima. Nadležni nisu ažurni po ovom pitanju, pa su i naša pitanja upućena gradskom sekretarijatu kada će doći do izmene ostala bez odgovora.

SAČUVAO MIROSLAVLjEVO JEVANĐELjE

ZAHVALjUJUĆI Milanu Kašaninu sačuvano je Miroslavljevo jevanđelje, koje je on sklonio na sigurno za vreme nemačke okupacije. Takođe, srpski intelektualac je osnivač Muzeja kneza Pavla (iz kojeg je nastao Narodni muzej), Muzeja savremenih umetnosti i Muzeja fresaka.

Dugogodišnje i ustaljene nazive ulica u prestonici Beograđani teško zaboravljaju, a nove slabo pamte i slabo navode u svakodnevnom govoru. Bulevar despota Stefana i dalje zovu "29." (nekadašnja Ulica 29. novembra), zatim Bulevar kralja Aleksandra Bulevar revolucije, Svetogorsku - Ulica Lole Ribara. A sada je tako i sa Ulicom Milana Kašanina, koju, izgleda, osim stanara koji žive u ovom delu, niko ne zna po ovom nazivu, već je ona i dalje za većinu - Palmotićeva. A ovo su samo neki od primera iz centra grada. Na periferiji je isti slučaj, pa je i lokalno stanovništvo odanije starijim nazivima.

Deo Palmotićeve je preimenovan u Milana Kašanina 2017. godine. Ova pozicija nije odabrana slučajno. Reč je o delu prestonice, naspram nekad kultne kafane "Vidin-kapija", u kojoj se okupljao krem beogradske inteligencije, na čijem je čelu bio upravo Milan Kašanin.

Milan Kašanin bio je veliki srpski intelektualac, osnivač vodećih srpskih muzeja i istoričar umetnosti. Rođen je 1895. u Belom Manastiru, a istoriju umetnosti je završio na pariskoj Sorboni 1923. godine.

Foto V. Danilov

Junije Xono Palmotić, koji je živeo u 17. veku, poreklom je iz aristokratske dubrovačke porodice, čiji su članovi vekovima bili istaknute diplomate, pesnici i dramski pisci. Tako je i Junije, po kome je ova beogradska ulica početkom dvadesetog veka dobila ime, obavljao različite dužnosti u rodnom Dubrovniku. Bio je knez na Mljetu, Konavlima i Lastovu, poznati dramaturg...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju