NEMA STRAHA OD KASNOG MRAZA: Proleće poranilo par nedelja, ekipe "Zelenila" već okopavaju cvetni rasad

A. Z. K.

18. 03. 2024. u 16:40

PROLEĆE je ove godine poranilo nekoliko nedelja, a zato su biljke polako počele da niču, listaju, a neke su već procvetale.

НЕМА СТРАХА ОД КАСНОГ МРАЗА: Пролеће поранило пар недеља, екипе Зеленила већ окопавају цветни расад

Foto: Free Images Pixabay

U slučaju da se vreme pokvari i temperature se naglo spuste to bi moglo da utiče samo na pojedine vrste koje ulepšavaju javne zelene površine.

Kako su nam rekli u "Zelenilu", sezonske biljke počele su da listaju i cvetaju, lukovice niču, a pojedine vrste šiblja, među kojima su pajasmin i japanska dunja, već su procvetale.

- Proleće je poranilo par nedelja i na više temperature biljke reaguju očekivano - rekli su nam u JKP "Zelenilo-Beograd". - U slučaju da se dogode kasni prolećni mrazevi, oni mogu napraviti štetu na voćkaricama. Naš savet je i da se sobne biljke još ne iznose na balkone, jer one mogu ozbiljno da se oštete kada su niže temperature, čak i ako nema mraza. Što se tiče javnih zelenih površina, mrazevi bi mogli nepovoljno da utiču na biljke koje su već procvetale. Veliki gradovi kao što je Beograd su svojevrsna toplotna ostrva i čak i kada se u ostatku zemlje beleže jutarnji mrazevi u Beogradu su temperature za stepen ili dva više.

Cvetni maj

JKP "Zelenilo-Beograd" ima svoje rasadnike u kojima gaji sorte koje su namenjene za oplemenjivanje prestonice. Prethodnih godina oni su proizvodili oko 400.000 komada cvetnog rasada. Prolećni rasadi proizvode se od februara do maja, a potom ih ekipe "Zelenila" sade širom grada.

Ekipe "Zelenila" započele su sa okopavanjima cvetnog rasada i šiblja, orezivanjem, zalivanjem, a kao i sa prihranjivanjem i zaštitom od biljnih bolesti. Iako je lepo vreme ove godine poranilo, zaposleni u ovom preduzeću ne sprovode nikakve dodatne mere. Osim brige o biljkama, trenutno se sređuje i popravlja parkovski mobilijar.


 

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave