NOVO DVORIŠTE OD SEPTEMBRA: Rekonstrukcija prostora oko OŠ "Laza Kostić" teče po planu

B.B.

15. 03. 2024. u 14:59

ĐACI novobeogradske OŠ "Laza Kostić" od septembra uživaće u sređenom dvorištu, čija rekonstrukcija je u toku.

НОВО ДВОРИШТЕ ОД СЕПТЕМБРА: Реконструкција простора око ОШ Лаза Костић тече по плану

Foto: OŠ "Laza Kostić"

Prema rečima Aleksandre Čamagić, sekretarke za obrazovanje i dečju zaštitu, Grad Beograd i sekretarijat su pokrenuli projekat uređenja dvorišta škole koja zauzima centralno mesto u bloku 23 i predstavlja tačku okupljanja, ne samo školaraca, već svih građana u ovom delu Novog Beograda.

- Osnovna škola "Laza Kostić" deo je jedinstvene zaštićene arhitektonske celine u kraju koji predstavlja simbol brutalističke arhitekture izgrađen 1974. godine po projektu Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića - navela je Čamagić. - Rad te trojice jugoslovenskih arhitekata je nadaleko priznat, što potvrđuje i činjenica da se maketa Bloka 23 nalazi u njujorškom muzeju moderne umetnosti MoMA.

Ona je istakla da se prilikom izrade projekta vodilo računa o očuvanju autentičnog izgleda dvorišta, a kasnije i saradnja sa arhitektama koje će svoj projekat prilagoditi istorijskim tekovinama.

- Planirano je izlivanje armiranog betona, postavljanje armirano betonskih klupica, očuvanje drveća u dvorištu, kao i pažljivo uklanjanje i vraćanje bisti sedam sekretara SKOJ-a - rekla je Čamagić.

Vrednost radova je oko 70 miliona dinara.

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave