BEOGRAD: Grad koji spaja prošlost i sadašnjost, tradiciju i modernost

Novosti online

27. 09. 2023. u 12:57

BEOGRAD je glavni grad Srbije i jedan od najstarijih gradova u Evropi.

БЕОГРАД: Град који спаја прошлост и садашњост, традицију и модерност

Foto Predrag Mladenović

Njegova posebnost je što se nalazi na mestu gde se spajaju dve velike reke: Sava i Dunav. Ove reke su imale veliki uticaj na istoriju, kulturu i razvoj Beograda, kao i na njegov geografski položaj, reljef i klimu.

Sava i Dunav su nekada bile deo Panonskog mora, koje je prekrivalo veliki deo centralne Evrope. More se povlačilo i menjalo tokom miliona godina, ostavljajući za sobom razne sedimente, fosile i biljne i životinjske vrste. Na obalama Panonskog mora su se razvijale i neolitske civilizacije, kao što je vinčanska kultura, koja je ostavila brojne tragove u Beogradu i okolini.

Na ušću Save u Dunav se nalazi Beogradska tvrđava, koja je svedok burne i bogate istorije grada. Tvrđava je građena i rušena od rimskog doba do 18. veka, i bila je poprište mnogih bitaka, opsada i osvajanja. 

Deo Kalemegdanske tvrđave, Foto P. MiloševićPrivatna arhiva

Danas je tvrđava kulturno-istorijski spomenik i park, koji privlači mnoge posetioce i turiste.

Sava i Dunav su takođe važne reke za saobraćaj, trgovinu i turizam. One povezuju Beograd sa drugim zemljama i gradovima, i omogućavaju plovidbu i krstarenje. Na obalama reka se nalaze brojni restorani, kafići, splavovi i kejevi, koji su omiljena mesta za odmor i zabavu. Na rekama se takođe održavaju i razne manifestacije, kao što su Beogradski maraton, Beogradski karneval brodova i Beogradska regata.

Beograd na ušću Save u Dunav je grad koji ima mnogo toga da ponudi i pokaže.

To je grad koji spaja prošlost i sadašnjost, tradiciju i modernost, prirodu i kulturu. To je grad koji živi na rekama i sa rekama, i koji je ponosan na svoje poreklo i nasleđe.

Foto: grad Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!