U KASI 43 MILIJARDE: Dok se ne konstituiše nova gradska skupština, na snazi je Odluka o privremenom finansiranju

S.Vidačković

12. 01. 2024. u 13:15

DOK se ne konstituiše prestonička skupština, a odbornici ne usvoje budžet za 2024. godinu po redovnoj proceduri, na snazi je Odluka o privremenom finansiranju grada Beograda koja važi od 1. januara do 31. marta. Ovaj akt doneo je Privremeni organ grada Beograda koji obavlja tekuće i neodložne poslove Skupštine grada, Gradskog veća i gradonačelnika, a kojim predsedava Aleksandar Šapić.

У КАСИ 43 МИЛИЈАРДЕ: Док се не конституише нова градска скупштина, на снази је Одлука о привременом финансирању

Dnevni red je sadržao 12 tačaka, Foto M. Anđela

 

Ovim budžetom planirano je 43.445.150 dinara na Konsolidovanom računu trezora Beograda, od čega se gotovo 39 milijardi odnosi na prihode i primanja budžeta grada, dok je 4,1 milijarda dinara prenetih neutrošenih sredstava iz ranijih godina i raspoređena su ovom odlukom.

Kada je reč o rashodima do kraja marta, najviše novca planirano je za funkcionisanje javnog prevoza putnika i za ulaganja u drumsku infrastrukturu, odnosno tekuće i kapitalno održavanje i izgradnju saobraćajnica. U okviru ove ekonomske klasifikacije planirana su i sredstva za stručne usluge u vezi sa projektovanjem i razvojem metroa i gradske železnice, kompjuterske i softverske usluge za potrebe Gradske uprave, službi i ustanova, usluge u vezi sa upravljanjem i održavanjem saobraćajne infrastrukture, poklon-vaučere za decu glavnog grada...

Rebalansom 190 milijardi

 

POLOVINOM septembra prošle godine, odbornici Grada Beograda usvojili su rebalans budžeta za 2023. Prema ovoj odluci, u prestoničkoj kasi bilo je 190.901.723 dinara, sve dok na snagu nije stupila Odluka o privremenom finansiranju dok se ne konstituiše novi saziv gradskog parlamenta.

Na ovu stavku ide 17,1 milijarda dinara, odnosno 39,3 odsto budžeta. Na obrazovanje ide 7,5 milijardi dinara (17,5 odsto), a ova sredstva planirana su za funkcionisanje predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

Za programe uređenja građevinskog zemljišta, javnih zelenih površina, održavanje čistoće na javnim lokacijama planirano je 4,7 milijardi dinara. Osim ovih, značajan novac, oko 1,3 milijarde dinara, opredeljen je i za izdatke za uličnu rasvetu, odnosno troškove električne energije, zamenu svetiljki... Oko 5,8 milijardi dinara namenjeno je za opšte usluge, odnosno potrebe finansiranja rada organa i službi Grada, kao i sredstava za transakcije javnog duga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)