FARMERIMA 4,3 MILIONA EVRA: Grad Beograd nastavlja sa podsticajima za poljoprivrednu proizvodnju

B. B.

11. 01. 2024. u 10:36

ZA PODSTICANjE poljoprivredne proizvodnje iz gradske kase će u ovoj godini biti izdvojeno 511 miliona dinara, odnosno oko 4,3 miliona evra, saznajemo u Sekretarijatu za poljoprivredu.

ФАРМЕРИМА 4,3 МИЛИОНА ЕВРА: Град Београд наставља са подстицајима за пољопривредну производњу

Arhiva

Najveći deo "kolača" namenjen je unapređenju poljoprivredne proizvodnje u oblasti voćarstva, povrtarstva, ratarstva, stočarstva i nabavku poljoprivredne mehanizacije. Farmeri mogu dobiti novčanu pomoć do 80 odsto vrednosti investicije i to bespovratno.

Kako navode u Sekretarijatu za poljoprivredu od 2015. godine, kada je budžet za ove namene iznosio svega 20 miliona dinara se primenjuju brojne podsticajne mere koje imaju za cilj da pomognu razvoj i unapređenje poljoprivrede na teritoriji prestonice. Budžet grada za poljoprivredu u 2015. godini je iznosio 20 miliona dinara. Sekretarijat će i ove godine raspisati pet javnih poziva za dodelu novčanih sredstava.

- U oblasti voćarstva, povrtarstva i ratarstva novac je namenjen za nabavku plastenika sa sistemom za navodnjavanje, protivgradnih mreža, žičanih ograda za ograđivanje zasada voća, sistema za navodnjavanje za voće, električnih makaza za orezivanje voća, usisivača za ubiranje jezgrastog voća - navode u sekretarijatu. - Takođe, poljoprivrednici mogu konkurisati za pomoć pri kupovini novih traktora snage do 60 kW proizvedenih u Srbiji, nabavku priplodne stoke - do tri junice, od 10 do 30 ovaca ili koza, kao i mašina za stočarsku proizvodnju. Pčelarima je namenjena pomoć za nabavku košnica i opreme.

Kako bi stimulisali mlade ljude da ostanu na selu i nastave da se bave poljoprivredom, prilikom bodovanja na javnim pozivima, prednost uvek imaju poljoprivredni proizvođači mlađi od 40 godina.

POLOVINA OBRADIVA

Beograd zahvata površinu od ukupno 323.496 hektara, a polovinu - 151.326 hektara čini korišćeno poljoprivredno zemljište. U prestonici postoji više od 30.000 poljoprivrednih gazdinstava.

- Da bi konkurisao za subvenciju poljoprivrednik na teritoriji Beograda mora imati prebivalište, registrovano poljoprivredno gazdinstvo, kao i katastarsku parcelu na kojoj se gazdinstvo nalazi - navode u sekretarijatu. - U 2024. godini smo planirali sredstva za organizovanje obuke iz organske proizvodnje, voćarstva i pčelarstva. Cilj je prenošenje i unapređenje postojećih znanja, pravilna implementacija u oblasti kojom se bave, kreiranja novih znanja u skladu sa stvarnim potrebama, kao i upoznavanje poljoprivrednika sa novim trendovima i pravcima u kojima se kreće poljoprivredna proizvodnja.

Grad već tradicionalno uzima učešće na poljoprivrednim sajmovima, na kojima se pruža prilika proizvođačima da na štandu grada Beograda besplatno izlažu svoje proizvode i predstave svoju proizvodnju na tržištu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)