U ČAST 100 GODINA KOŠARKE: Đaci OŠ "Kralj Petar Prvi" dobili košarkaški teren

B.B.

16. 10. 2023. u 10:24

U DVORIŠTU OŠ „Kralj Petar Prvi“ u Beogradu, svečano je otvoren košarkaški teren, u čast 100 godina košarke u Srbiji, 75 godina od osnivanja KSS, 60 godina od osvajanja prve medalje na Svetskim prvenstvima i 305 godina od osnivanja OŠ „Kralj Petar Prvi“.

У ЧАСТ 100 ГОДИНА КОШАРКЕ: Ђаци ОШ Краљ Петар Први добили кошаркашки терен

Foto: Opština Stari grad

Svečanost je ulepšao hor OŠ „Kralj Petar Prvi“ koji je otpevao himnu „Bože pravde“ i pesmu „Ovo je Srbija“. Prisutne je prvi pozdravio direktor škole Mladen Stevanović, zatim Bratislav Đorđević podsetivši da je na tom terenu počela slavna košarkaška srpska istorija.

- Bavljenje sportom za decu i omladinu je od neprocenjivog značaja, posebno u ovim savremenim vremenima. Značajnije je i od učenja matematike, jer je zdravlje i zdravo odrastanje prioritet. U tom cilju smo dobili ovako lep teren. Čestitam i školi „Kralj Petar Prvi“ vredan jubilej i želim mnogo sreće svima koji će tu da treniraju - poručio je ministar sporta Zoran Gajić.

Podsećamo da je u dvorištu OŠ „Kralj Petar Prvi“ počela istorija srpske košarke kada je izaslanik Crvenog krsta Vilijem Vajlend pre tačno jednog veka iz Amerike doneo prvu košarkašku loptu i održao kurs igre pod obručima.

Svečanosti su prisustvovali  američki ambasador Kristofer Hil, zamenik predsednika opštine Stari grad Aleksandar Todorović, član opštinskog veća Nedeljko Neđo Jovanović, brojne zvanice iz sveta košarke i sporta – predsednik KSS Predrag Danilović, generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, selektorka ženske košarkaške reprezentacije Marina Maljković, reprezentativka Srbije Saša Čađo, bivša reprezentativka i selektorka U20 ženske reprezentacije Dajana Butulija.  Donator novog terena je Srđan Todorović, iz srpske dijaspore u Americi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)