VEĆE PLATE I TEHNIČKOM OSOBLJU: Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika, o unapređenju položaja zaposlenih u vrtićima

B. Borisavljević

18. 09. 2023. u 12:36

SET mera koji je nedavno usvojila Skupština grada značajno će poboljšati položaj zaposlenih u predškolskim ustanovama. Pored vaspitačica, od septembra veću platu dobiće i tehničko osoblje, koje više neće biti u kategoriji minimalnih zarada. Novo povećanje primanja ih očekuje već u januaru. Takođe, za sve zaposlene u vrtićima prvi put su organizovani sistematski pregeledi, a u toku je i nabavka uniformi tako da će početkom sledeće godine svi dobiti novo odela.

ВЕЋЕ ПЛАТЕ И ТЕХНИЧКОМ ОСОБЉУ: Весна Видовић, заменица градоначелника, о унапређењу положаја запослених у вртићима

Foto: Skupština grada

U razgovoru za "Novosti" Vesna Vidović, zamenica gradonačelnika, ističe da je prethodna sednica Skupštine grada najbolji pokazatelj kako i na koji način Beograd brine o zaposlenima u prosveti. Ona podseća da je Grad do sada povećavao republičku osnovicu za šest odsto za zaposlene u predškolskim ustanovama, a da će sada učiniti za još deset procenata.

Rebalansom budžeta obezbeđena su dodatna sredstva za povećanje osnovica za plate zaposlenih u predškolskim ustanovama. Šta to tačno znači?

- Do skoro sam i sama direktno bila deo sistema predškolskih ustanova, zato ovaj rebalans smatram izuzetno važnim i ponosna sam što na republičku osnovicu za plate u predškolskim ustanovama Grad Beograd dodaje još 16 odsto. Podsećam vas da je i predsednik Republike Aleksandar Vučić najavio povećanje od 5,5 odsto, a od decembra još 10 odsto za tu kategoriju. Na sve to, mi smo kao Grad Beograd, na poslednjoj sednici, rebalansom budžeta omogućili, pored najavljenog povećanja, povećanje od dodatnih 10 odsto. Na konkretnom primeru to znači da će vaspitači, sa diplomom fakulteta, imati primanja veća od 100.000 dinara. Time smo pokazali koliko cenimo i poštujemo ljude koji čuvaju našu decu, i da mi kao odgovorna država i grad brinemo o njima.

VAUČERI

Prošle godine krenuli smo sa poklon-vaučerima, za sve zaposlene i za svu decu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Vrednost vaučera iznosila je 6.000 dinara i sa tom praksom nastavljamo i ove godine - kaže Vidović. - Vaučeri će, kao i prošlog puta, biti obezbeđeni i za sve koji u sistemu obrazovanja rade s našom decom, odnosno za sve zaposlene u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na teritoriji Beograda. Moći će da se iskoriste za kupovinu opreme za sport, igru, edukaciju, rast i razvoj dece

Tehničko osoblje u vrtićima je najugroženija kategorija, šta se izmenama Uredbe menja za njih?

- Prvo moram da istaknem da se na izmenama Uredbe zajedno sa kolegama iz Ministarstva prosvete radilo prethodnih godinu dana, te smo i u saradnji sa Ministarstvom finansija uspeli da se njihov koeficijent sa trenutnih 6,30 poveća na 9,30 odsto. Povećanjem koeficijenta oni više ne spadaju u kategoriju minimalne zarade, čime su se stekli uslovi da se sva najavljena povećanja odnose i na njih. Na primer, osnovna plata spremačice u predškolskim ustanovama, trebalo bi da iznosi više od 53.000 dinara, krajem godine. Zaposleni u vrtićima znaju koliko je to bio veliki problem za samo funkcionisanje ustanove i zato, osim što će se poboljšati materijalmni položaj zaposlenih, doprineće kvalitetu i organizaciji posla u ustanovama.

Na koji je način još moguće unaprediti položaj zaposlenih u predškolskim ustanovama?

- Pored najavljenih povećanja, prvi put svih 9.000 zaposlenih u beogradskim predškolskim ustanovama imaju organizovane besplatne lekarske preglede. Takođe, u toku je nabavka uniforme za sve zaposlene i očekujemo da početkom sledeće godine svi imaju nove uniforme. Kao neko ko je i sam deo sistema predškolskog obrazovanja i dobro ga poznaje, svesna sam značaja i važnosti svih zaposlenih u predškolskim ustanovama. Zato se trudimo na sve načine da im omogućimo što bolje i kvalitetnije uslove za rad, da im ukažemo poštovanje, jer su to ljudi koji brinu o svoj našoj deci i budućim generacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)