OLDTAJMERIMA OKO KALEMEGDANA: Tradicionalna manifestacija na beogradskoj tvrđavi

B.B.

02. 09. 2023. u 07:00

"BEOGRADSKI gran-pri - kružna trka oko Kalemegdana", održaće se u nedelju od 9 časova na beogradskoj tvrđavi. U rimejku trke za veliku nagradu Beograda, originalnom stazom na Kalemegdanu kao pre 84 godine, "boriće se" više od 20 oldtajmera iz Italije, Slovenije i Srbije.

ОЛДТАЈМЕРИМА ОКО КАЛЕМЕГДАНА: Традиционална манифестација на београдској тврђави

foto:Vikipedija, Mercedes, J.L.

Posebna poslastica za ljubitelje automobila biće vozila iz postavke Muzeja "Mille Miglia" i "Motociklom Grom", kao i privatnih kolekcija Battagliola, Magistrelli, Cognolato, Nonato, zajedno sa specijalnom selekcijom primeraka iz srpskih oldtajmer klubova.

Od 9 časova automobili će biti izloženi u Pariskoj ulici, ispred Paviljona Cvjeta Zuzoric, gde će u 10 sati biti označen start. Vozila će, nakon trke, za sve ljubitelje oldtajmera biti izložena ispred Skupštine grada gde će učesnicima biti dodeljene i specijalne nagrade.

Ovaj događaj predstavlja sećanje na Prvu beogradsku međunarodnu automobilsku i motociklističku trku koja se održala u Beogradu 3. septembra 1939. godine, koju je obeležila poslednja pobeda legendarnog italijanskog vozača Tacija Nuvolarija.

Inicijativa za organizaciju ove trke nastala je iz saradnje između Ambasade Italije u Beogradu, Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Grada Beograda.

TRASA

Planirana trasa je Pariska (deo od Kneza Sime Markovića do Pjarona de Mondezira) - Pjarona de Mondezira (deo od Pariske do Cara Dušana) - Bulevar vojvode Bojovića (deo od Cara Dušana do Karađorđeve) - Pariska (deo od Karađorđeve do Kneza Sime Markovića). Za vreme održavanja manifestacije biće izmena u saobraćaju u ovom delu grada.

- Trku je na ulicama posmatralo više od 100.000 ljudi, a Beograd je tada imao 300.000 - rekao je Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobrćaja i infrasturkture. - Bila je to velika stvar za Srbiju, to je bilo kao kada bi ih danas bilo 700.000. Održana je u čast maloletnog kralja Petra, a najzaslužnija za organizacjiu bila je njegova majka kraljica Marija koja je bila reli vozač. Takmičila se i pobeđivala iako je bila kraljica. Pobeđivala je muškarce i takmičlila se skoro do smrti, a tu svoju ljubav prenela je na kralja Petra.

Vesić je naveo, zamisao je da se u Beogradu napravi rimejk te trke, da se uđe u takmičenje fijat klasika gde se pravi rimejk starih trka oldtajmera.

Ambasador Italije, Luka Gori je pozvao beograđane da u nedelju dođu na Kalemegdan, odakle će krenuti parada vozila originalnom rutom, stazom oko tvrđave, u tri kruga. Vozila će se kretati u grupama po pet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?