OD DANAS VIŠE AUTOBUSA NA ULICAMA: Počinje da važi zimski red vožnje, na beogradske saobraćajnice izlazi 1.356 vozila

S.V.

01. 09. 2023. u 09:45

ZIMSKI red vožnje počeće da se primenjuje od danas, a sugrađane će prevoziti 1.356 autobusa, trolejbusa i tramvaja javnog prevoza, gotovo isto kao prošle godine.

ОД ДАНАС ВИШЕ АУТОБУСА НА УЛИЦАМА: Почиње да важи зимски ред вожње, на београдске саобраћајнице излази 1.356 возила

Foto V. Danilov

Kako je saopšteno iz Sekretarijata za javni prevoz, radnim danima, na gradskim linijama saobraćaće 1088 autobusa, 130 tramvaja, 77 trolejbusa, 46 mini-buseva, 12 elektrobusa i tri vozila "Guevara City Bus", odnosno popularni "vrabac" koji se može videti u pešačkoj zoni u centru prestonice.

Subotom će Beograđane voziti 867, a nedeljom 771 vozilo, što je više u odnosu na prošlogodišnji zimski red vožnje.

Klime obavezne u autobusima

PRVI čovek prestonice ranije je rekao da će svi autobusi morati da izađu na ulice jer će se to strogo kontrolisati.

- Vozači će morati da se prijave, jer ukoliko to ne učine, tretiraće se kao da vozilo nije u saobraćaju i neće biti plaćeni za taj dan, a biće i kažnjeni. Pooštrili smo kaznenu politiku i ukinuli mogućnost da se kazne naplaćuju samo 200.000 dinara mesečno po autobusu, a ići ćemo i sa znatno rigoroznijim kaznama. Mislim da za kaznama neće biti potrebe ukoliko se prevoznici budu držali pravila, a to jeste čistoća vozila unutra i spolja i rad klima-uređaja - rekao je Šapić za medije.

I žitelji prigradskih opština mogu da odahnu, jer će od danas ponovo ići više autobusa za Obrenovac, Barajevo, Sopot i Mladenovac. Prevoz putnika na prigradskim i lokalnim linijama radnim danima obavljaće 277 vozila, subotom 192, dok će nedeljom saobraćati 173 vozila. Takođe, primenom zimskog reda vožnje prestaju da rade sezonske linije. Uprkos najavljenom lepom vremenu i prijatnim temperaturama, od danas neće saobraćati ni sezonske linije koje su vozile do Ade Ciganlije, kao i linija 400 koja je saobraćala do vrha Avale. Tako će studenti i oni koji imaju višak slobodnog vremena do beogradskog mora moći da stignu biciklom ili linijama koje prolaze tim putem.

Govoreći o reformama gradskog prevoza koje je započeo pre oko šest meseci, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kaže da će tokom septembra napraviti presek stanja i govoriti o rezultatima mera koje je donela ova gradska uprava.

- Ne postoji nijedan dobronameran čovek koji vam neće reći da je sad prevoz čistiji, redovniji, frekventniji, sa ispravnim klima-uređajima - istakao je gradonačelnik, gostujući na TV Pink. - Ono što je najvažnije, izašli smo iz ruku privatnika, tako da sada imamo kontrolu nad finansijama i sav novac se sliva u Grad Beograd. Uskoro ću objaviti podatke o tome koliko je veća naplata karata i koliko više sredstava pristiže u gradski budžet sa mnogo nižom cenom prevoza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori