SVI SPECIJALISTI POD KROVOM: Dom zdravlja u Surčinu ima nove službe, a dobio i savremenu opremu

B.B.

20. 08. 2023. u 16:08

GRAĐANI Surčina više ne moraju da na specijalističke preglede odlaze u Zemun ili druge delove grada, već mišljenje stručnjaka mogu dobiti u Domu zdravlja Surčin, koji je otvoren u oktobru prošle godine

СВИ СПЕЦИЈАЛИСТИ ПОД КРОВОМ: Дом здравља у Сурчину има нове службе, а добио и савремену опрему

Foto GO Surčin

 Kako bi se građanima pružila najbolja moguća zdravstvena zaštita, za prvih devet meseci zaposlen je određen broj lekara specijalista, a nabavljena je i nova, savremena medicinska oprema.

Prema rečima v.d. direktora surčinskog Doma zdravlja dr Marka Beraka, uz pomoć Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i lokalne samouprave za nepunih devet meseci Dom zdravlja je pored postojećih odeljenja opšte medicine, stomatologije, ginekologije i pedijatrije, uspeo da opremi kompletnu specijalističku službu.

- Tako građani mogu, prvi put, da obave preglede kod oftalmologa, otorinolaringologa, dostupnih neuropsihijatara i kod dva psihologa, tu je i socijalni radnik - rekao je Berak. - Formirana je kompletna radiološka služba u kojoj rade dva radiologa sa pripadajućim tehničarima. Počeli su da se rade i ultrazvučni pregledi, ne samo abdomena, već i dojke i štitaste žlezde.

ČETIRI ULTRAZVUČNA APARATA

Dom zdravlja će u narednom periodu dobiti novu medicinsku opremu - četiri dodatna ultrazvučna aparata. Jedan će biti "rezervisan" samo za ultrazvuk srca, a radiće se ultrazvučni pregledi kukova tek rođenih beba.

Početkom septembra planirano je da se kadrovski pojača služba opšte medicine u ambulanti u Bečmenu i Boljevcima, ali i da Boljevci dobiju pedijatra.

Doktor Berak navodi da je otvoreno i Savetovalište za mentalno zdravlje mladih, kao i za odrasle. On ističe da je, zbog službe za fizikalnu medicinu i terapiju, koja ima veliki broj pregleda, moguće dobijanje još jednog lekara specijaliste.

- Najviše se fokusiramo na primarnu zdravstvenu zaštitu - kaže direktor. - Mesecima unazad se organizuju skrining pregledi na karcinom debelog creva, grlića materice, na dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, bubrežnu insuficijenciju i depresiju.

Dom zdravlja Surčin, pored matične ustanove, u svom sastavu ima zdravstvene stanice u Dobanovcima, Bečmenu, Boljevcima i Jakovu, kao i ambulante u Progaru i Petrovčiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!