Gradonačelnik Šapić ugostio predsednika Predstavničkog doma Egipta

Novosti online

28. 07. 2023. u 12:07

Gradonačelnik Aleksandar Šapić sastao se danas u Starom dvoru sa predsednikom Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat Hanafijem Alijem Džebalijem. Egipatska delegacija, koju predvodi Džebali, boravi u zvaničnoj poseti Srbiji, u sklopu koje su održani brojni bilateralni sastanci.

Градоначелник Шапић угостио председника Представничког дома Египта

Foto: Grad Beograd

Tokom razgovora sa gradonačelnikom Šapićem bilo je reči o jačanju ekonomske i političke saradnje, kao i potencijalima investiranja u Srbiju i Beograd. Istaknut je plan da se krajem godine na državnom nivou potpiše sporazum o slobodnoj trgovini, što bi donelo velike dobrobiti i Kairu i Beogradu kao privrednim, političkim i turističkim centrima dveju država.

Sagovornici su se složili da su politički odnosi Srbije i Egipta tradicionalno dobri, prijateljski i partnerski. Tokom perioda Hladnog rata, Beograd i Kairo su bili osnivači i stubovi Pokreta nesvrstanih zemalja. 

Ukazano je i na istorijski značaj prošlogodišnje posete predsednika Egipta, jer tri i po decenije šef egipatske države nije boravio u Beogradu. Tom prilikom usvojena je zajednička deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva dveju država, kao i trinaest drugih važnih ugovora budući da postoji mnogo prostora za razvoj bilateralne saradnje.

Srbija i Egipat već 115 godina imaju uspostavljene diplomatske odnose, a očekuje se obeležavanje ovog jubileja u obe zemlje organizovanjem niza zvaničnih poseta i kulturnih događaja u okviru Nedelje egipatske kulture u Srbiji i Nedelje srpske kulture u Egiptu. Sagovornici su podestili da je Gamal Abdel Naser, predsednik Egipta, dobio zvanje počasnog građanina Beograda 1956. godine, a ova afrička zemlja bila je počasni gost na Beogradskom sajmu knjiga 2019. godine.

Odlukom Skupštine grada i na inicijativu ambasade ove afričke države, jedna ulica u Novom Beogradu ponela je naziv Egipatska ulica.

Događaju je prisustvovao predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)