"MERKATOR" DOBIJA I PODZEMNU GARAŽU: Objavjavljena prezentacija uređenja zelene pijace na Novom Beogradu

Š.Marović

18. 07. 2023. u 19:53

PIJACA "Merkator" trebalo bi u narednom periodu da dobije osveženu podrumsku fasadu i podzemnu garažu, pošto je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio javnu prezentaciju urbanističkog projekta za rekonstrukciju objekta u Ulici aleksinačkih rudara 34 na Novom Beogradu.

МЕРКАТОР ДОБИЈА И ПОДЗЕМНУ ГАРАЖУ: Објавјављена презентација уређења зелене пијаце на Новом Београду

Privatna arhiva

Ovaj prostor je zbog neodržavanosti godinama u lošem stanju, pa je tako, početkom 2022. godine, i otpao plafon u prizemlju, a samo pukom srećom izbegnuta je veća tragedija.

Radnici su krajem prošle godine sredili prostor ispred same pijace, koji je asfaltiran, a prodavci su dobili moderne tezge na otvorenom delu. Očekuje se da sređivanje unutrašnjosti delimično izmeni sam izgled tržnice, koja će postati funkcionalnija. Najbitnija izmena u novom projektu jeste što će se uraditi i podzemni parking sa 48 mesta.

Izradi urbanističkog projekta pristupa se na zahtev investitora JKP "Gradske pijace" u cilju promene sadržaja iz prodajnog prostora (površina pod tezgama) u zatvoreni parking na podzemnom nivou.

Površina u okviru projekta nalazi se na Novom Beogradu i obuhvata prostor između ulica Aleksinačkih rudara, Palmira Toljatija i Bulevara Mihajla Pupina, površine 5.150 kvadrata. Planira se promena namene dela objekta na nivou -1 sa rekonstrukcijom fasadnih elemenata, dok se prizemlje i galerija zadržavaju u postojećem stanju.

Zelene površine na krovu

IMAJUĆI u vidu nadgradnju uličnog dela objekta, planirano je formiranje zelenih površina na krovu prizemnog dela objekta u unutrašnjosti parcela.

Na ovaj način obezbeđeno je 30,2 odsto slobodnih zelenih površina na parceli, ali bez učešća zelenih površina u direktnom kontaktu sa tlom.

- Projektom je planirano rušenje dela postojećih pregradnih zidova, kao i odstranjivanje denivelisanog poda u podrumu na kome je planirana garaža - stoji u dokumentaciji. - Kako bi se ostvario potreban minimum 1/3 garažnog otvora, predviđeno je rušenje dela spoljašnjih zidova na osi 2. Ovi otvori ojačani su čeličnom konstrukcijom koja će preuzeti deo opterećenja gornjih etaža. Deo podruma na kom se nalazi pešačka rampa i liftovi odvojen je od ostatka etaže za parking. Biće ukupno 48 parking-mesta, dimenzija 2,5 sa pet metara i tri mesta za invalide.

Predviđena je adaptacija podrumskog prostora od 1.436 kvadrata, a kolski ulaz i izlaz projektovan je ka Ulici Palmira Toljatija. Planirani su i evakuacioni izlazi ka Ulici aleksinačkih rudara i ka Bulevaru Mihajla Pupina. Javna prezentacija projekta traje do 26. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave