OD JESENI ČISTIJI VAZDUH: Beogradski odbornici usvojili rebalans budžeta i doneli dve važne odluke

S. Vidačković - Š. Marović

21. 06. 2023. u 12:45

OD septembra, svi beogradski predškolci imaće besplatne časove engleskog jezika, a u svim prestoničkim vrtićima i učionicama osnovnih i srednjih škola biće postavljeni prečišćivači vazduha.

ОД ЈЕСЕНИ ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ: Београдски одборници усвојили ребаланс буџета и донели две важне одлуке

Foto: N.Skenderija

To su novine za koje je obezbeđen novac rebalansom ovogodišnjeg gradskog budžeta koji su juče, većinom glasova, usvojili odbornici na sednici Skupštine grada. Sada u gradskoj kasi ima 212 milijardi dinara, od čega Grad raspolaže sa 193 milijarde, a opštinama ide 18,8 milijardi dinara.

Podsećajući da je juče bilo tačno godinu dana otkako je postao gradonačelnik, prvi čovek prestonice Aleksandar Šapić rekao je da će verovatno u septembru biti urađen još jedan rebalans budžeta. On je rekao da je ideja o prečišćivačima vazduha potekla od pokreta "Ne davimo Beograd" i istakao da će uvek prihvatiti dobre predloge opozicije.

- U svim predškolskim ustanovama, engleski jezik roditelji plaćaju kao posebnu uslugu a mi smo odlučili da svim predškolcima obezbedimo to besplatno. Prečišćivače vazduha takođe plaćaju roditelji, koji u okviru odeljenskih zajednica uspeju to da dogovore. Grad će od septembra obezbediti prečišćivače, servisirati ih i voditi računa o njima.

Prema njegovim rečima, sve što je govorio i planirao je u interesu Beograđana i dodaje da se neće odustati ni od jedne odluke.

- Izuzetno sam ponosan na svaku ulicu koju smo rekonstruisali, svaki infrastrukturni projekat, prvi put vraćamo novac od naplate karata, kao i potpunu kontrolu javnog prevoza u ruke Beograđana.

Krivična šefu kabineta

Na pitanje da li je podneo krivičnu prijavu protiv šefa svog kabineta Nenada Milanovića, zbog navodnog nuđenja nameštanja posla firmi "Kentkart" ako zauzvrat raskinu ugovor sa Gradom, Šapić je odgovorio da jeste.

Osim rebalansa budžeta, na dnevnom redu bile su odluke o besplatnim udžbenicima za sve đake beogradskih osnovnih i srednjih škola, podizanju spomenika pevaču Tomi Zdravkoviću u Skadarliji, rebalansu programa poslovanja gradskih preduzeća, planovima detaljne regulacije za nekoliko lokacija širom Beograda, izmenama odluke o javnom linijskom prevozu, kao i odluke o razrešenju i imenovanju jednog broja upravnika u gradskim ustanovama kulture i komunalnim preduzećima.

Šef odborničke grupe SNS u gradskom parlametntu Aleksandar Mirković kazao je da će vlast nastaviti politiku razvijanja svakog dela Beograda, kao i brige o svakom čoveku u našem društvu. Odgovarajući na kritike Dobrice Veselinovića iz "Ne davimo Beograd" da je realizovano svega 20 odsto projekata, Mirković je kazao da se "kao i mnogo puta do sad pokazalo da predstavnici opozicije iznošenjem neistina žele da zamaskiraju rezultate gradske vlasti".

Foto: N.Skenderija

 

Šefica odborničke grupe "Ujedinjeni" Mila Popović istakla je da podržava predlog za besplatne udžbenike i vrtiće, ali ne i rebalans budžeta jer smatra da neće olakšati život građanima.

Govoreći o produžetku mandata vršilaca dužnosti gradskih preduzeća za još godinu dana, Šapić je rekao da bi svi direktori "zauvek trebalo da budu u v.d. stanju jer kad budu izabrani na pet godina malo zaborave zašto su došli na tu poziciju". Svim dosadašnjim upravnicima gradskih komunalnih preduzeća je potvrđen novi mandat vršilaca dužnosti, sem u JKP "Beogradski park". Dojučerašnji v.d. direktora ovog preduzeća Nikola Skoko je podneo ostavku, a na njegovo mesto imenovan je Dejan Ribać.

Izjava o sahranama zloupotrebljena

Komentarišući primedbe na njegovu izjavu da će Grad "imati para da sahranjuje sopstvenu decu", nakon masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kazao je da je ona data povodom "oduševljenja javnosti" posle najave slovenačkog košarkaša Luke Dončića da će on platiti sahrane.

Naveo je da je Grad odmah posle tragedije početkom maja kontaktirao porodice i rekao da će Grad da pokrije troškove, ali da to nisu izneli u javnost, kao i da je izjava Dončića bila posle toga.

Šapić je tražio da se ta njegova izjava više ne zloupotrebljava i kazao da više o toj temi neće govoriti.

Usvojena su i rešenja o davanju saglasnosti na program poslovanja gradskih sportskih centara, a odbornici su se saglasili sa zaduživanjem JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za rekonstrukciju pogona za preradu vode "Jezero" i izgradnju tri nova objekta za preradu otpadne i tehnološke vode iz proizvodnih pogona "Makiš" i preradu mulja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata