BEOGRAĐANI, OPREZ: Zaraženi krpelji otkriveni na šest lokacija u gradu

Novosti online

27. 04. 2023. u 18:36

PRED nama su praznični dani, kada će svi mini odmor iskoristiti za boravak u prirodi i prvomajsko roštiljanje. Međutim, potreban je oprez jer u Beogradu već ima zaraženih krpelja - na šest lokacija.

БЕОГРАЂАНИ, ОПРЕЗ: Заражени крпељи откривени на шест локација у граду

Foto: Free Images Pixabay

 Kako objašnjavaju u Zavodu za biocide, krpelji, koji su zaraženi bakterijom koja izaziva Lajmsku bolest, su stalno prisutni na teritoriji Srbije.

- Procenat zaraženih krpelja varira iz godine u godinu kao i lokacije na kojima ih je moguće naći. Ovog proleća zaraženi krpelji su do sada konstatovani na Adi Ciganliji, Avali, SC Surčinu, Banjičkoj šumi, Topčideru, šumi Zabran u Obrenovcu - rečeno je u Zavodu za biocide.

Dodaju da su krpelji najaktivniji kada je toplo i vlažno vreme tokom proleća.

- Njihova najveća brojnost i aktivnost je tokom aprila i maja meseca koja se u slučaju odgovarajućih uslova može produžiti i tokom juna - preciziraju u Zavodu.

Ubod krpelja je, inače, kako su ranije objasnili u Savetovalištu za lajmsku bolest Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, bezbolan.

- Najčešće se ne oseti što mu omogućava da ostane zakačen na koži više dana", kažu u Savetovalištu i objašnjavaju kako je moguće sprečiti infekciju. - Krpelja treba izvaditi iz kože što pre, u toku prvih 24 časa od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije. Skidanje treba obaviti stručno, u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički, čistom pincetom koja je prethodno dezinfikovana alkoholom. Pre odstranjivanja krpelja, ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva – eter, alkohol, benzin, aceton, lak za nokte... Ova sredstva izazivaju povraćanje crevnog sadržaja krpelja u kojem se mogu naći uzročnici lajmske bolesti.

Foto Shutterstock

Kako da izvadite krpelja

U savetovalištu su istakli da je odstranjivanje krpelja iz kože najsigurnije u zdravstvenoj ustanovi - ambulanti, domu zdravlja, odeljenju za kožne bolesti...

- Krpelj se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja njegovog tela. Pinceta se najpre malo povuče na gore, koliko je dovoljno da se krpelj podigne od kože, a zatim polako izvlači iz kože. Posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati. Ukoliko ste sami pokušali da odstranite krpelja i u tome niste uspeli u celosti, ne pokušavajte da odstranite preostali deo već se obavezno obratite lekaru - kažu u Savetovalištu.

Navode da posle uboda krpelja tri meseca treba pratiti zdravstveno stanje i ići na redovne kontrole. Kontrolne preglede obavljati jednom mesečno - kod ordinirajućeg lekara ili u Savetovalištu za lajmsku bolest.

Prepoznavanje prvih znakova lajmske bolesti

Pojava karakterističnog crvenila kože na mestu uboda krpelja - erythema migrans, uz moguću pojavu opštih simptoma i znakova infekcije, mogu da ukažu na nju.

- Ti znakovi su povišena telesna temperatura, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, uvećane lokalne limfne žlezde. Izuzetno je važno početi sa lečenjem što pre primenom pravilne terapije pod kontrolom ordinirajućeg lekara, dermatologa ili infektologa. Lekaru je neophodno obratiti se i ako neko ima nejasne simptome i znake posle uboda krpelja - kažu u Saveovalištu za lajmsku bolest u gradskom Zavodu za javno zdravlje.

Foto: Free Images Pixabay

Preporuke Zavoda za biocidu za zaštitu od krpelja 

* Nositi garderobu dugačkih rukava i dugih nogavica svetlijih boja, jer se tako krpelji mogu lakše uočiti.

* Pokriti glavu šeširom, kačketom, maramom...
* Nositi zatvorenu obuću, uvući nogavice u čarape.
* Izbegavati šetnju, posebno bosih nogu kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine.
* Izbegavati ležanje na zemlji ili odlaganje garderobe na neuređenim zelenim površinama.
* Koristiti repelente (treba znati da oni ne pružaju 100% zaštitu).
* Pri povratku iz šetnje po prirodi obavezno je temeljno prekontrolisati kožu, naročito one delove tela na kojima je koža nežnija tj. krpeljima lakša za ubadanje.
* Ukoliko se i pored primenjenih mera opreznosti primeti krpelj na telu, neophodno je javiti se najbližoj zdravstvenoj ustanovi radi uklanjanja.
* Ne preporučuje se korišćenje bilo kakvih preparata i narodnih saveta za uklanjanje krpelja (ulje, aceton, benzin, lak za nokte, krema...)
 

BONUS VIDEO - AKO NISTE ZNALI, OVAKO SE BERE ANANAS: Snimci sa poznatih polja u Kini

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)