U ČUMIĆEVOM SOKAČETU JUČE VELIKA ŽURKA PODRŠKE NEZAVISNIM PRODAVNICAMA PLOČA: Berza vinila i svetkovina 33 i 45 obrtaja

Š.M.

23. 04. 2023. u 16:19

U centralnom delu Čumićevog sokačeta, a povodom Svetskog dana nezavisnih prodavnica ploča, juče se od 12 do 18 sati okupio veliki broj građana, ali i gostiju prestonice kako bi pazarili neki od muzičkih dragulja za svoju kolekciju. Događaj koji je privukao veliku pažnju poklonika 33 i 45 obrtaja upotpunila su i tri besplatna koncerta, a moglo se doći porodično, ali i sa kućnim ljubimcima.

У ЧУМИЋЕВОМ СОКАЧЕТУ ЈУЧЕ ВЕЛИКА ЖУРКА ПОДРШКЕ НЕЗАВИСНИМ ПРОДАВНИЦАМА ПЛОЧА: Берза винила и светковина 33 и 45 обртаја

Privatna arhiva

Reporteri "Novosti" juče su posetili specifičnu žurku u čast muzike, ploča i pop kulture koja se na ovoj lokaciji u srcu prestonice održava sedmi put i uverili se da je u "Čumiću" vrvelo od posetilaca. Zainteresovanima su prodavci strpljivo objašnjavali kada je i koje godine nabavljena određena ploča i kolika je njena vrednost.

- Peti put sam na događaju, uvek pazarim neku ploču, staru i do trideset godina - rekao nam je jedan od građana. - Uglavnom su to džez spektakli, ali se mogu pronaći i ostali zanimljivi sadržaji. Cene su dosta pristupačne, od 1.500 do 5.000 dinara, u zavisnosti od godine izlaska i jačine grupe ili određenog pevača. Obilazim i ostale nezavisne prodavnice u gradu, a od malena upotpunjujem svoju kolekciju.

Ovaj događaj nastao je sa ciljem da proslavi i javnosti predstavi veliki broj nezavisnih prodavnica širom sveta i obeležava se svake treće subote u aprilu. To je i svojevrsan praznik muzike jer se tog dana u gradovima širom sveta organizuju koncerti, susreti sa umetnicima, kao i berze ploča.

- Pored toga što će u velikom broju malih prodavnica biti specijalizovana izdanja, u Čumiću po sedmi put imamo veliku berzu ploča, na koju su došli kolekcionalri iz cele Srbije - rekla je organizatorka Valentina Macura. - Tu je program "Poznati puštaju ploče", a najinteresantnije je što su priređena tri besplatna koncerta ""Nemi pesnik", "Kevin nije mrtav" i Eyesburn. Zanimljivo je da je dan posvećen nezavisnim prodavcima ploča i to je neka vrsta borbe protiv globalizma, cilj je opstanak malih igrača. Ova manifestacija baš ima taj cilj.

Kada je reč o programu "poznati puštaju ploče" svoju omiljenu ploču juče su zavrteli, između ostalih, i Bane Sanšajn, Vuča (ex "Darkvud Dub"), Miloš Vlalukin, Stefan Arsenijević, Branko Rosić, Katarina Epštajn, urednice magazina "Oblakoder", dizajneri Mali Iv i Vuk Popadić, Ana Kalaba, Ana Vučković, Maja Cvetković, Ljudmila Stratimirović i brojna lica naše muzičke i kulturne scene.

Mesto za alternativu

UČEŠĆE na ovoj manifestaciji juče je bilo potpuno besplatno, a reporteri našeg lista zatekli su i brojne goste prestonice. Tako su se u Čumićevom sokačetu mogli naći i turisti iz Engleske, Nemačke, Španije, Italije, ali i daleke Kine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!