MORKE LOVE KRPELJE I INSEKTE: Botaničku baštu "Jevremovac" posetilo više od 100.000 ljudi

B.Borisavljević

27. 03. 2023. u 11:21

BOTANIČKA bašta "Jevremovac" u poslednjih godinu dana postala je stecište velikog broja ljubitelje prirode, koji u ovoj prelepoj oazi u centru grada, provode slobodno vreme. Od dolaska novog rukovodstva, broj posetilaca je dupliran. Iako je praktično šest meseci mrtva sezona za posete zbog hladnijeg vremena, prošle godine je čarobni svet biljaka i zelenila videlo oko 100.000 ljudi. Od nedavno, biljkama društvo pravi i jato morki, koje su odlični lovci na brojne insekte, posebno krpelje.

МОРКЕ ЛОВЕ КРПЕЉЕ И ИНСЕКТЕ: Ботаничку башту Јевремовац посетило више од 100.000 људи

Foto: N.Skenderija

Prema rečima Olivere Popović, stručnog saradnika zadužene za odnose sa javnošću, među posetiocima je mnogo mladih bračnih parova sa mališanima koji tu naprave prve korake. Pored brojnih kulturnih događaja koji su organizovani, primećuje se veća poseta popularnih influensera, koji žele svoje pratioce da obaveste o svakom procvalom cvetu u "Jevremovcu", slikajući se.

- Kako bi se na biološki način, bez korišćenja raznih pesticida, biljke odbranile od brojnih insekata, parazita, krpelja, nabavili smo jato morki - mužjaka i tri ženke - navodi Popović. - Zovu ih "biserke" jer na kraju perja imaju bele tačkice, koje podsećaju na bisere. One po čitav dan kljucajući travicu, tamane i krpelje, koji im dođu kao dezert. Lepa su atrakcija za decu. Malo znaju da budu prebučne, kada se osete ugroženim. Spojili smo lepo i korisno. U Americi za velike travnjake koriste čitava jata morki i na taj način održavaju ne koristeći hemijske preparate. Na travi nižoj od 12 centimetara, krpelji ne mogu da opstanu. Zato su potrebna česta košenja, koja mogu da ugroze najbitnija bića na zemlji pčele. Mi smo trudimo da balansiramo, pa je bašta trenutno puna pčela.

DžUNGLA NA ASFALTU

Botanička bašta "Jevremovac" površine je pet hektara sa više od 2.000 biljnih vrsta i jedna je od najstarijih na svetu. Sastavni je deo Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osnovana 1874. godine. Prostor se sastoji od 14 ekološko-geografskih celina po kojima su i sađene biljke koje mogu da podnesu umerenu klimu.

Srce čini Staklena bašta podignuta 1892. godine. Na 500 metara kvadratnih nalazi se više od 1.000 različitih biljnih vrsta, koje potiču iz tropskih krajeva i podsećaju na pravu džunglu.

Naša sagovornica naglašava da "Jevremovac", kao spomenik kulture, ima određena pravila koja se moraju poštovati. Trude se da svima izađu u susret, ali je najvažnije da se ne naruši bogato biljno carstvo.

- U grupnim posetama, u jednom satu kroz baštu prođe i više stotina osoba - kaže Popović. - Zakazujemo mejlom, mora biti dobra koordinacija, kako ne bismo napravili veliku gužvu u bašti i time ugrozili i biljke, cveće, žbunje. Grupe se uvek kreću sa stručnim vodičem, jer je svrha posete edukacija, a boravak je ograničen na sat vremena. Mališani mogu proslaviti rođendan uz ručak, ekološku radionicu, kviz, jer je cilj da uz druženje i nešto nauče."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna