CIPELE OD KORE JABUKA: Srednjoškolske kompanije predstavile svoje proizvode

Branka Borisavljević

16. 03. 2023. u 13:25 >> 13:25

KOŽA napravljena od kore jabuka, koju su stvorili učenici Šeste beogradske gimnazije okupljeni u đačkoj kompaniji "Maccuero", izazvala je najveću pažnju posetilaca na takmičenju učeničkih kompanija Beograda. Inovativnost nije manjkala ni njihovim vršnjacima iz Medicinske škole "Zvezdara" iz UK "FertilityMed", koji su otkrili jednokratni test za utvrđivanje plodnih dana i otkrivanje hormonskog disbalansa, kao ni učenicima Trgovačke škole iz firme "Dogs Trust", čiji je proizvod ogrlice za pse sa QR kodom.

ЦИПЕЛЕ ОД КОРЕ ЈАБУКА: Средњошколске компаније представиле своје производе

Foto: Zoran Jovanovic


Gimnazijalci iz Šeste beogradske došli su na ideju da od kore jabuka naprave kožu, koja ima ista svojstva kao i životinjska. Đaci na taj način žele da stanu u zaštitu životinja, koje se surovo ubijaju radi izrade raznih odevnih proizvoda. Mladi iniovatori nisu hteli da nam otkriju u celosti tajnu. Saznali smo da od trule kore i jabuka naprave kašu, prerade, osuše...Sve su to radili u kućnim uslovima.
- Plan nam je da uspostavimo saradnju sa nekom velikom kompanijom za proizvodnju sokova, koja bi nam davala kore od jabuka i trule plodove - kaže Nikolina Pjanović, zadužena u komapaniji za unapređenje proizvoda. - Sledeći korak je saradnja sa nekim poznatim svetskim mondim brendom, koji bi našu organsku kožu koristio kao materijal, od koga će moći da se prave neseseri, tašne, novčanici, cipele.

FINALE U ISTANBULU

Najbolja đačka firma na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija u julu u Istanbulu.

Učenička kompanija je najpoznatiji program "Dostignuća mladih" koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Traje tokom cele školske godine, a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su "zaposleni" u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe "Dostignuća mladih" i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvar


Učenice Medicinske škole na Zvezdari su na časovima ginekologije došle na ideju da smisle nešto novo što će pomoći devojkama, ali i ženama u zrelim godinama.
- Testom za jednokratnu upotrebu se, na osnovu urina, što je mnogo pouzdanije od pljuvačke, mogu odrediti plodni i neplodni dani, ali i hormonski disbalansi i početak ulaska u menopauzu - kaže učenica Marija Mitić - Uočile smo da je veliki problem današnjice manjak kretanja, loša ishrana, raniji ulazak u seksualne odnose i menjanje partnera. Ovaj test će pomoći da se na vreme otkrije problem i reši se. Od hormonskih poremećaja najčešći je policistični jajnici.


Kako nam je objasnila Anđela Nedeljković, iz Trgovačke škole, inovativna ogrlica za pse omogućava da se, očitvanjem QR koda putem aplikacije kamera koju ima svaki telefon, dobijaju podaci o vlasniku, u slučaju da se pas izgubi. Ona ističe da, iako postoji čipovanje pasa, to je skuplje, a samo vetrinar može da ga očita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega