OPŠTINA VRAČAR POTPISALA UGOVORE U TRŠIĆU: Dodela sredstava za međuopštinsku saradnju

Милица Шкорић
Milica Škorić

27. 02. 2023. u 20:11

SVEČANO potpisivanje ugovora o dodeli sredstava iz Fonda za međuopštinsku saradnju, održano je u Naučno-obrazovnom kulturnom centru „Vuk Karadžić” u Tršiću.

ОПШТИНА ВРАЧАР ПОТПИСАЛА УГОВОРЕ У ТРШИЋУ: Додела средстава за међуопштинску сарадњу

GO Vračar

Svečanom potpisivanju, ispred Gradske opštine Vračar, prisustvovali su Kosta Malović, pomoćnik predsednika, Marko Čuturilo, član Veća i Irena Lakobrija Delić, šefica Odseka za projekte i koordinatorka projekta međuopštinske saradnje. Domaćin skupa bio je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice. Skupu se obratila i predstavnik donatora, Šef Odeljenja za dobro upravljanje Vlade Švajcarske Melina Papageorgiu Tripolini.

Zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović je u ime grada Beograda, potpisala Ugovor o dodeli sredstava za realizaciju projekta „Unapređenje međuopštinske saradnje u cilju unapređenja pristupačnosti i primene univerzalnog dizajna u pružanju usluga i informacija“, u kome kao partneri učestvuju Grad Beograd, kao nosilac projekta, Grad Novi Sad, Gradska opština Vračar i Gradska opština Savski venac. Realizator aktivnosti biće Gradska opština Vračar.

Odobreni projekat predstavlja nastavak međuopštinske saradnje u oblasti unapređenja pristupačnosti usluga i informacija koje pružaju lokalne samouprave.

Projektom se želi unaprediti znanje zaposlenih iz partnerskih opština i gradova iz oblasti pristupačnosti javnih objekata  i javnih površina i primene univezalnog dizajna u radu, čime će Servis dobiti edukovan tim koji će raditi na uklanjanju fizičkih barijera u lokalnim zajednicama. Uvođenjem nove usluge putem asistivnih tehnologija, osobama sa invalidietom biće olakšano dobijanje usluge ili informacije u opštini, uz adekvatnu, traženu podršku zaposlenog lica.

Projektom se pokriva pitanje vanrednih situacija i inkluzivnog upravljanja vanrednim situacijama, koje je jedno od važnih pitanja savremenog društva, s obzirom na klimatske promene i opasnosti kao što su zemljotresi, poplave, požari. Ovom aktivnošću se želi podići svest o ulozi osoba sa invaliditetom u vanrednim situacijama i njihovoj ranjivosti kada nastupi katastrofa. Osobe sa invaliditetom koje provode vreme u svojim udruženjima, kroz vežbe evakuacije biće osnaženi da bez straha i panike pravilno postupaju u slučaju vanredne situacije i spase svoj život.

Ministar Aleksandar Martinović, potpisao je ugovore sa predstavnicima Beograda, Niša, Loznice i Leskovca, Rume i Šida kao vodećih partnera na projektima koji se finansira u okviru Projekta „Lokalna samouprava za 21. vek”. Ovaj projekat podržava Vlada Švajcarske.

BONUS VIDEO: DRUGARI TIMA NAUČILI SRPSKI ZA TRI MESECA - Školu "Svetozar Marković" pohađa učenik sa Kube

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)