PLATO KOD HRAMA KONAČNO ĆE BITI UREĐEN: Grad počinje važan projekat uređenja prostora oko svetinje na Vračaru

S.V.

21. 02. 2023. u 15:11

GRAD Beograd konačno će urediti plato oko Hrama Svetog Save, a na red je došla i rekonstrukcija bloka između trga Slavija i ulica Svetog Save, Katanićeve, Nebojšine i Bulevara oslobođenja. Čim odbornici prestoničkog parlamenta aminuju Odluku o izradi PDR za ove lokacije, počeće izrada projekta.

ПЛАТО КОД ХРАМА КОНАЧНО ЋЕ БИТИ УРЕЂЕН: Град почиње важан пројекат уређења простора око светиње на Врачару

Foto: NIS

Stanje svetosavskog skvera poslednjih godina privlači mnogo pažnje, jer su ploče toliko bile popucale, da su se na njima napravile rupe. U okviru radova u Hramu Svetog Save, uređen je "krug" oko svetinje, dok je ostatak platoa ka Bulevaru oslobođenja ostao nedirnut. Takođe, prilazi Hramu iz pravca Bulevara oslobođenja i Katanićeve ni sada nisu na zavidnom nivou. Ploče se klate, što je veliki problem prolaznicima, pogotovo roditeljima koji u kolicima guraju decu.

- Od spomenika Karađorđu, pa sve do dela gde se pale sveće nije baš zgodno pustiti decu da trčkaraju - kažu Vračarci koji ovuda svakodnevno šetaju. - Ploče se klate i lako je izgubiti ravnotežu, pasti i povrediti se, to je posebno opasno za penzionere, kojih ovde ima mnogo.

Kamene ploče osetile su "blago retuširanje" kada su asfaltirani najugroženiji delova početkom 2019. godine kada je našu prestonicu posetio ruski predsednik Vladimir Putin. Tada su rupe "zakrpljene" asfaltom.

Mada detalji ideje Grada o uređenju svetosavskog platoa još nisu poznati, nije jasno da li će budući radovi podrazumevati realizaciju projekta "zelene aleje" iz 2003, o kojoj se govorilo početkom 2020. godine. Tada je bilo planirano da se obuhvati celina parohijskog doma, budućeg sedišta patrijarha, koji bi bio velikih gabarita, Narodne biblioteke i Hrama sa parkom, kao i spomenik Karađorđu. Tada su prestoničke vlasti saopštile da će ovo biti najinteresantniji prostor u gradu, formiran od dve ili tri urbanističke celine.

- Naglasak bi se stavio na plato, koji bi funkcionalno bio povezan sa mnogo zelenih sadnica. Neće biti klasične fontane već linijska površina u jednom delu sa stajaćom vodom, dok će u drugom da se preliva preko zida. Sa leve strane će biti stabla i visoko zelenilo. Planirana je i izgradnja dečjeg igrališta - rekli su tada u Starom dvoru.

Da li će ceo potez oko Hrama dobiti novi izgled ili će samo kocke biti umivene, saznaće se za nekoliko meseci, kada idejni projekat bude završen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!